Loutkar.online

Toupalová, Malvína: Loutka ve filmu II

Na poválečnou loutkovou animaci měla zásadní vliv československá tvorba včele s filmy Jiřího Trnky, který inspiroval jak české, tak světové tvůrce. V této části si vedle Jiřího Trnky připomeneme jeho žáka Břetislava Pojara, který přišel s technikou poloreliéfních loutek, Karla Zemana s jeho trikovými filmy, prvky divadla nó ve snímcích japonského tvůrce Kihachira Kawamota, rozmach animace měkkých materiálů, za nímž stojí americký režisér Will Vinton, objev techniky pixilace a “estetiku rozkladu” ve filmech Jana Švankmajera, Jiřího Barty a bratrů Quayů.

MALVÍNA TOUPALOVÁ, FOTO: ARCHIV AUTORKY A ANIFESTU

Přestože v poválečném Československu byly podmínky pro natáčení animovaných filmů provizorní a do toho živelně a chaoticky probíhalo znárodňování, vznikly u nás hned dva odlišné proudy loutkové animace. “Pražský” proud určoval Jiří Trnka a jeho následovníci, “zlínský” Hermína Týrlová a Karel Zeman.

Jiří Trnka za dvacet let svého působení na poli československé animace natočil neuvěřitelných dvacet čtyři filmů a z toho pět celovečerních, tedy dost na to, aby stihl inspirovat a ovlivnit další tvůrce. Začal s “baculatými” a neohrabanými loutkami ze Špalíčku (1947), ale postupem času své loutky zdokonaloval. Dopracoval se tak až k latexovým kloubkovým loutkám, které měly kostru a umožňovaly plynulý pohyb (zejména ve filmu Sen noci Svatojanské, 1959). Genialita jeho loutkových filmů spočívala nejen v propracované animaci loutek a lyričnosti příběhů, ale také v tom, jak jako všestranný umělec využil a propojil své znalosti z oblasti loutkového divadla, ilustrace, malby, grafiky a plastiky. Do svých filmů tak otiskl svůj nezaměnitelný rukopis.

Zřejmě i díky tomu, že Trnka své filmy osobně neanimoval a dával svým animátorům velký prostor, se z jeho spolupracovníků rekrutovali významní režiséři – jeho následovníci. Tím nejzásadnějším je bezpochyby nedávno zesnulý Břetislav Pojar, který se proslavil už svými prvními filmy O skleničku víc (1953) a Lev a písnička (1959). Pojarovi je ale hlavně připisován objev poloreliéfní loutky položené na pozadí a snímané shora. Tato technika mu umožnila novátorské postupy, které známe především z hravé večerníkové série Pojďte, pane, budeme si hrát. Medvědi se díky této metodě mohou v mžiku rozložit na kousky, přemístit se a zase se složit; mohou se také pohybovat vzduchem. Tímto způsobem vytvořil Pojar četné a nápadité gagy, které přispěly k popularitě seriálu. Stejný postup využil Pojar i v Zahradě (1974), adaptaci Trnkovy stejnojmenné knihy.

Dalším Trnkovým následovníkem byl Stanislav Látal, autor filmu Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (1981). Výtvarníkem filmu byl tentokrát Adolf Born a “trnkovská” estetika tak získala nový rozměr. Z Trnkových žaček se prosadila Vlasta Pospíšilová, kterou známe jako autorku některých epizod z Fimfára . Z jejích méně známých, a přesto precizně animovaných filmů jmenujme alespoň vtipné a dobře vypointované Kuželky.

Na Trnkův odkaz navázal i významný japonský tvůrce Kihachiro Kawamoto, jehož tvorbu zásadně ovlivnil Trnkův Císařův slavík (1948). Kawamoto se pod vlivem tohoto zážitku vypravil v roce 1963 do Československa a více než rok strávil v Trnkově studiu, aby se od svého mistra učil. Často se uvádí, že jeho obdiv k Trnkovi byl tak velký, že přijel i proto, aby mohl “dýchat stejný vzduch” jako jeho mistr. Trnkův styl propojil s japonskými motivy, především s prvky divadla nó a s náměty z japonské literatury. Vznikly tak pozoruhodné filmy jako například Chrám Dodžodži (1976) či Dům v plamenech (1979).

Zatímco Jiří Trnka natáčel filmy ve svém pražském studiu, ve Zlíně paralelně tvořili Karel Zeman a Hermína Týrlová. Týrlová je autorkou animované části krátkého filmu Vzpoura hraček (1946), v němž hračky terorizují příslušníka SS. Později ale přešla ke stop-motion animaci objektů, s nimiž natáčela poetické a úsměvné filmy pro děti (z její bohaté filmografie jmenujme alespoň Uzel na kapesníku, 1958). S oblibou animovala látky, bavlnu a podobné materiály a její filmy byly srozumitelné i těm nejmenším divákům. Působila ve stejném studiu jako Karel Zeman, s nímž se ale brzy rozhádala (údajně kvůli filmu Vánoční sen, 1945). Filmy pak točili samostatně a nikdy se neusmířili natolik, aby spolu začali spolupracovat.

Karel Zeman se věnoval nejprve čistě loutkovým snímkům. Za Vánoční sen (1945) získal zvláštní cenu na festivalu v Cannes. Slavná je jeho komická, místy groteskní série s postavičkou pana Prokouka, kterou natáčel ve 40. a 50. letech . Na rozdíl od Trnkova lyrismu jsou Zemanovy filmy dynamičtější. Zeman nepracoval jako Trnka s magií nehybné masky; například pro loutku pana Prokouka měl celou galerii výrazů, které podle potřeby měnil.

Zemanův význam ale spočívá především v kombinovaných filmech, pro něž sám vymyslel některé trikové postupy a dovedl je k dokonalosti. Jeho filmy plné nápadů a fantazie budí respekt i dnes, v době nejmodernějších technologií. Mezinárodní ohlas získala už Cesta do pravěku (1955), v níž Karel Zeman zkombinoval řadu technik a spojil tak hranou akci s animací loutkovou i kreslenou, a také s voděnými loutkami snímanými v reálném čase. Tehdy se ale na filmu oceňoval především jeho edukační význam. Největší údiv vzbudil Zeman Vynálezem zkázy (1958), který byl uveden mimo jiné na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu. Tehdy se Zeman rázem stal významnou osobností světové kinematografie. Kritika ho nazývala “velkým filmovým kouzelníkem”, “králem filmové fantazie” a dokonce “novodobým Georgesem Mélièsem”. Zatímco v Cestě do pravěku se snažil docílit realismu, výtvarno Vynálezu zkázy určovala estetika dobových dřevorytů, které ilustrovaly Verneovu knihu. Pomocí kombinace hrané akce a různých animačních technik natočil Zeman ještě několik celovečerních filmů (Baron Prášil, 1962, Bláznova Kronika, 1964 nebo Na kometě, 1970), přičemž propojení technik a úroveň triků neustále vylepšoval.

V poválečné loutkové animaci se ale objevily i zcela nové přístupy. Obrovským objevem byla technika tzv. pixilace, kterou “vynalezl” Norman McLaren. Tento Skot, jež většinu svého života tvořil v kanadském studiu National Film Board of Canada, přišel s nápadem animovat živého člověka jako loutku v roce 1952. Za hravý a přitom černohumorný film o rivalitě Sousedů, v němž prvně metodu pixilace použil, získal Oscara.

Další novinkou ve světě animace se v 70. letech stala animace měkkých materiálů, tzv. claymation, jejímž průkopníkem byl americký režisér a producent Will Vinton. Plastelínovou loutku poprvé využil v osmiminutovém filmu V pondělí zavřeno a hned za něj získal Oscara. Plastelína jako tvarovatelná hmota se stala ideálním prostředkem pro četné metamorfózy, se kterými Vinton pracoval i ve svých následujících filmech, především v okouzlujícím celovečerním snímku Dobrodružství Marka Twaina (1986). Jeho filmografie není rozsáhlá, neboť Vinton si filmy sám i produkuje, přesto má na kontě již řadu cen a nominací.

Vraťme se ale do Československa. Vedle “trnkovského” a “zamanovského” proudu se v 70. letech objevuje i odlišný, surrealistický směr, který razil sólista Jan Švankmajer. V jeho tvorbě najdeme jak stop-motion animaci všednodenních předmětů, tak loutek a také animaci hlíny, jejíž tvarovatelnost dokázal vždycky plně využít. Nejpatrnější je to pravděpodobně v Možnostech dialogu (1983) a ve filmu Tma, světlo, tma (1989). Pro Švankmajerovy filmy je typická estetika zašlého a rozpadajícího se světa.

Do tohoto proudu bychom mohli zahrnout i Jiřího Bartu, kterému se celosvětového ohlasu dostalo díky Krysaři z roku 1986. Obrazově působivý, expresionisticky laděný Krysař s dřevěnými loutkami patří k tomu nejlepšímu, co Barta natočil. Poetiku chátrání, podobnou té, kterou nacházíme u Jana Švankmajera, využil v krátkometrážním Klubu odložených (1989) a dodal tak filmu silnou, působivou atmosféru.

Švankmajerovou tvorbou se inspirovala také americká dvojčata žijící ve Velké Británii Stephen a Timothy Quayovi. Ti v tomto duchu natočili například surrealisticky laděné filmy Kabinet Jana Švankmajera (1984) nebo Ulice krokodýlů (1986). Bratři Quayové svůj obdiv k Janu Švankmajerovi nijak neskrývají a hrdě se hlásí k jeho pokračovatelům.

Tomu, jakou proměnou prošel loutkový film po roce 1989 a jaký je jeho stav i možnosti v současné době, se budeme věnovat ve třetím díle seriálu, který vyjde v příštím čísle.

Literatura:

Bendazzi, Giannalberto: Cartoons – one Hundred Years of Cinema Animation, Indiana University Press, 1994.

Dutka, Edgar: Minimum z dějin světové animace, AMU, Praha 2004.

Génin, Bernard: Le cinéma d\’animation, Cahiers du cinéma, Paris 2005.

Horáček, Pavel: Kihachiro Kawamoto & Nobuhiro Aihara In Memoriam, In: Katalog Anifestu 2012, AniFest s.r.o., Praha 2012, s. 126.

Horáček, Pavel; Toupalová, Malvína: Loutka musí zůstat loutkou, In: Cinepur, ročník 19, číslo 80, 2012.

Malík, Vladimír: Vývoj animačních technológií od “Cesty do pravěku” po “Jurský park”, VŠMU, Bratislava 2008.

Mertová, Michaela: Sté výroční narození Jiřího Trnky. In: Katalog AniFestu 2012, AniFest s.r.o., Praha 2012, s. 114.

Plass, Jiří: Základy animace, Fraus, Plzeň 2010.

Zeman-Spálený, Linda: O Karlu Zemanovi. In: Katalog AniFestu 2010, AniFest s.r.o., Karlovy Vary 2010, s. 88.

Loutkář 2/2013, p. 10–11.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.