Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Úvodník posledního čísla roku bývá, ať už chceme nebo nechceme, většinou příležitostí k bilancování. Ostatně tím se v prosinci, kdy toto číslo pravidelně vychází, zabývají nejen časopisy – počítá se a hodnotí, kam jen se podíváte. A přehání a slibuje, nebo se jen stýská. Dívala jsem se do několika našich úvodníků z minulých let a zjistila, že se tam střídá jistá hrdost na to, že Loutkář stále ještě vychází, s vděčností za zájem našich čtenářů.

Nevím, jak je to vlastně možné, ale i přes ztenčené dotace a zdražení kde čeho Loutkář dostál slibům, které jsme vám, čtenářům, dali, a statečně se chystá na další ročník.

Ten bude rokem velkých příprav na 100. výročí tohoto časopisu. Často tomuhle více než kmetskému věku tohoto časopisu nikdo doma, natož v cizině nevěří, zato my v redakci pevně doufáme, že to v r. 2012 parádně oslavíme a dáme nejen o Loutkáři, ale i o českých loutkách a loutkářích vědět.

Letos jste se mohli těšit z dlouho slibovaného technologického seriálu (a jeho autor slíbil, že v něm bude i příští rok pokračovat), připraven je i seriál o významných umělcích zabývajících se loutkovým divadlem, přinesli jsme několik úspěšných divadelních her pro loutky a hlavně spoustu informací z domova i ze světa. Opravdu pyšní jsme na tzv. “německé číslo”, které se podařilo díky déle trvající spolupráci s německým odborným časopisem Double, a také na iniciování a uspořádání semináře na téma “Současné české loutkové divadlo v evropském kontextu”, z něhož vám přinášíme ukázku již v tomto čísle. Určitě pro vás byla zajímavá i diskuse o českém loutkářském školství (o tom vyšším i vysokém) a už teď můžeme prozradit, že probíhající proměny na tomto poli budeme sledovat v příštím ročníku ještě pozorněji a kritičtěji.

Držíte v ruce poslední číslo téměř stoletého časopisu, který se snaží i přes to, že bývá nazýván “loutkářskou kronikou XX. století” říkat něco i ve století XXI. Těšíme se na další setkání s vámi, přejeme vám klidné Vánoce a upozorňujeme ty, kteří nechtějí s novinkami ze světa loutek čekat až na jarní měsíce, kdy vyjde další číslo, že všechno, co se nám nevešlo do tohoto rozšířeného vydání (už tak má o 4 strany víc), aby se podívali na aktuální novinky na www.loutkar.eu.

Šťastný rok 2011 přeje redakce

Loutkář 6/2010, p. .

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.