Loutkar.online

Dzadíková, Lenka: Aktívne divadlo

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí je divadlom aktívnym. Okrem prípravy inscenácií, organizuje mnohé tvorivé dielne, spolupracuje s feministickými združeniami, knižnými vydavateľstvami, so školami od materských až po vysoké, je tiež organizátorom medzinárodného festivalu – bienále Bábkarská Bystrica.

Divadlo sídli vo Vile Dominike, kde majú tvorcovia okrem hracieho priestoru štúdiového typu k dispozícii i Teátrium, ktoré nie je primárne divadelným priestorom. V období s priaznivým počasím využívajú tiež šapitó postavené v blízkosti divadla – zatiaľ však nepripravili inscenáciu, pre ktorú by bolo umelecky určujúcim elementom.

Formujúce osobnosti divadla sú jeho režisér a umelecký šéf Marián Pecko a riaditeľka a dramaturgička Iveta Škripková, ktorá sa venuje tiež réžii inscenácií vznikajúcich v štúdiu T.W.I.G.A. a scénických čítaní LiteratúraSlovoDivadlo. Silný rukopis Škripkovej a Pecka nepravidelne dopĺňa poetika hosťujúceho režiséra či režisérky. Nemožno však povedať, že hosťujúci režiséri vedú s kmeňovými tvorcami umelecký dialóg. Asi najviac sa to dotýka hereckého súboru. Jeho ženská časť v inscenáciách Ivety Škripkovej používa skôr expresívne herectvo, ktoré v dôsledku tézovitosti samotných inscenácií často hraničí s afektom. Režisér Pecko v súvislosti so svojim umeleckým rukopisom – témou outsiderov, temna, monštruóznych ľudí – v inscenáciách pre dospelých často vyžaduje vypätý výraz, ktorý ľahko prechádza do kŕča. Najplastickejšie sa tak herci javia v inscenáciách pre deti.

Herecký súbor tvorí niekoľko dlhoročných a spoľahlivých hercov – Alena Sušilová, Mariana Mackurová, Mária Šamajová, Juraj Šamaj. Nedávno súbor po takmer troch desaťročiach opustil Ján Haruštiak. Súbor ešte ako študentka Akadémie umení omladila Ivana Kováčová, v sezóne 2007/2008 absolventi bábkoherectva z Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU Mária Danadová a Juraj Smutný, v druhej polovici roka 2009 aj Erik Sombathy. V divadle pravidelne hosťujú študenti herectva z banskobystrickej Akadémie umení. Poslucháčmi tejto školy sú i lektorka a lektor dramaturgie Monika Kováčová a Marek Turošík.

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici sa od ostatných slovenských bábkových divadiel okrem iného líši aj tým, že ako jediné sídli v meste, v ktorom nie je tradičné činoherné divadlo. Aj tento fakt sčasti ovplyvňuje dramaturgiu. Divadlo má totiž väčšiu šancu osloviť dospelého diváka. BDnR má v súčasnosti svoj repertoár rozdelený na inscenácie pre deti a pre dospelých.

Vďaka systematickým aktivitám riaditeľky a tvorkyne Ivety Škripkovej sa divadlo stalo centrom aktivít, ktoré sa snažia zvýšiť povedomie o rodovej rovnosti. V projekte Ružový a modrý svet sa zaoberajú rodovo citlivou pedagogikou. V rámci tohto projektu vznikli inscenácie pre deti Anička Ružička a Tonko modrinka i Neposlušné macíky a pre starších inscenovaná čítania a inscenácia Citová výchova hadej ženy.

V roku 2007 vzniklo v divadle štúdio T.W.I.G.A. Teater-Women-Improvisation-Gender-Action. Za cieľ si kladie “hľadanie rozdielov medzi tradičnými ženskými a mužskými rolami a spoločensko-kultúrnymi podmienkami, ktoré nás všetkých ovplyvňujú v tom – ako žijeme, čo robíme. Ale aj ako hráme a myslíme v divadle”. Jeho členky by “rady sformovali obrazy feminity v divadle bez ohľadu na spoločenské stereotypy a hľadali kreatívne možnosti genderovo citlivého jazyka”.

Prvou aktivitou štúdia boli Babské hry, ďalšími Mocad(r)ámy, Zapáračky a Šmíračky. Témami inscenácií sú láska, pôrod, znásilnenie, potrat, smrť životného partnera, ženská zodpovednosť, otázka čo je to ideálny vzhľad ženy a ako myslenie o týchto témach ovplyvňujú stereotypy spoločnosti.

Tematicky sa z tvorby T.W.I.G.A. sčasti vymyká inscenácia Napísané do tmy o Hane Gregorovej, slovenskej spisovateľke, ktorá už v dobe prvej republiky otvárala otázky ženských práv a ženskej identity.

Nemožno uprieť jedinečnosť a prínos týchto inscenácií. Svojou podstatou sú to vlastne vzdelávajúce projekty. Otvárajú témy často ešte tabuizované, či zľahčované. Ich problémom je však malá divadelnosť, akoby nedôvera divadlu – režisérka Iveta Škripková dáva prednosť slovu a videoprojekcii pred hereckou akciou. Tieto aktivity by potrebovali ďalší krok – posun od osvety k hlbšiemu poňatiu ženských tém. Iveta Škripková zatiaľ nesiahla po feministických drámach alebo klasických dramatických textoch, v ktorých by vyhmatala a exponovala ženskú tému. Problémom je, že pri tejto tvorbe nemá Škripková silného partnera/partnerku, ktorý by inscenácie pomohol rozvrstviť, dať im ďalší plán a tak ich posunúť ďalej ako je mentorstvo a agitácia. Škripková ako režisérka a dramatička má na Slovensku mizivú možnosť viesť v oblasti feministického divadla dialóg, keďže sa mu žiadni iní tvorcovia nevenujú a už vôbec nie programovo.

V oblasti tvorby pre deti má BDnR cyklus komunikatívnych inscenácii pre najmenších s názvom Zahrajte sa s rozprávkami s podtitulom “Divadelno-vzdelávací program určený pre deti a dospelých, ktorí sa venujú deťom.” Po skončení predstavenia sa deti premiestnia k farbičkám, papierom, nožničkám a tvoria v súvislosti s rozprávkou, ktorú videli.

Cyklus má už viac ako desiatku inscenácií. Na repertoári sú stále Anička Ružička a Tonko Modrinka alebo Ako sa z Aničky stala faganička a z Tonka babec – rozprávka vychovávajúca k rodovej citlivosti o tom, že svet nie je čierno-biely ani ružovo–modrý, protistrašidelná Bubácka rozprávka, miniinscenácia zameraná na päť ľudských zmyslov O víle menšej ako makové zrnko, obnovené Papierové kráľovstvo a rozprávka Ako sa Otesanček polepšil. Najnovšie sú Sofinkine maléry podľa Sofie de Segur.

Poslednou (mimo spomenutého cyklu) inscenáciou pre deti v BDnR je rozprávka O psíčkovi a mačičke. Marián Pecko ju naštudoval v dvoch hereckých alternáciách M. Šamajová – J. Šamaj a I. Kováčová – J. Smutný. Zaujímavé je, že sa naštudovania líšia aj posledným z troch dobrodružstiev psíčka a mačičky. Je to inscenácia dobre prepájajúca herecký prejav s vodením drobných marionet, výtvarne odkazujúca na kabaret.

Režisér Marián Pecko pripravuje ďalšiu inscenáciu pre detského diváka – rozprávku Ulricha Huba Traja tučniaci a potopa sveta, ktorá bude mať premiéru v júni 2010.

Piliermi súčasného repertoáru sú posledné dve inscenácie z tvorby pre dospelých. Vzbudili pozornosť i v kontexte celoslovenského (činoherného) divadla a to najmä vďaka účasti na festivale Nová dráma.

Hru Tajomstvo domu Skuteckých napísal Michal Ditte na základe zhromaždeného archívneho materiálu a reálnych historických faktov. Dom, ktorý dnes patrí Štátnej Galérii v Banskej Bystrici má bohatú históriu. V réžii hosťujúcej Ivety Ditte Jurčovej inscenácia pútavo zobrazila ľudí a politické režimy, ktoré sa budovy týkali od roku 1896. Patrili medzi nich i maliar Dominik Skutecký a jeho vnuk – popredný slovenský dramatik a teoretik Peter Karvaš. Hosťujúca režisérka do divadla vniesla svoju poetiku – divadlo miestami ironizujúce, striedajúce hyperbolu s poetizujúcou umiernenosťou, úsporné vo výprave, dbajúce na rovnováhu hercovho rácia a emočna. Uzdu popustila až v úplnom závere inscenácie. Ten je obrazom dnešných determinantov umeleckej tvorby. Personifikovaná Múza, ktorá sprevádza celú inscenáciu, hovorí o podávaní grantov, človekohodinách a merateľných cieľoch.

Sarkofágy a bankomaty sú jednou z mála slovenských inscenácií, ktoré priamo reagovali na 20. výročie Nežnej revolúcie. Ide o ambicióznu celosúborovú inscenáciu režiséra Mariána Pecka. Tvorcovia vybrali jedenásť z hier, ktoré vznikli v rovnomennom projekte bratislavského Divadelného ústavu s podtitulom Kľúčová slovenská dráma strednej generácie. Tematicky sa tak prelínajú česko-slovenské vzťahy pred a po rozdelení krajiny, praktiky niekdajšej ŠTB, spartakiáda, zmena zmýšľania ľudí po revolúcii, súvislosti medzi politickými a prostými ľudskými príbehmi.

Rôznorodosť textov umožnila i ich rôznorodé inscenovanie. V inscenácii sa čisto herecké časti striedajú s výstupmi s manekýnom a hrou maňušiek. Bábkové výstupy umožnili zvýrazniť grotesknosť a absurdnosť udalostí. Pecko napríklad správne vycítil “maňuškový potenciál” hry Revolúcia je mocnejšia ako smrť, kde sa súdružka Ťapková a Revolúcia mlátia kladivom a režú kosákom.

Inscenácia je koncipovaná ako defilé príbehov ľudí žijúcich v jednom paneláku – na scéne vyznievajú poštové schránky. Scénografia Pavla Andraška nielen pretvorila priestor javiska (zmenil jeho zvyčajné rozloženie), ale umožnila i logické umiestnenie jednotlivých príbehov v divadelnom priestore. Výrazný vizuál inscenácie umocnili i bábky a kostýmy Evy Farkašovej.

Sarkofágy a bankomaty však vo výsledku neobsiahli vysoké ambície tvorcov. Otázne je použitie projekcie aj samotné spracovanie vybraných hier do textu pre banskobystrickú inscenáciu. Jednotlivé krátke hry písali autori s osobitými poetikami a často vlastným videním divadla. Inscenácia je, aj napriek zjavnej snahe o čo najkompaktnejší tvar, nesúrodá – rôznorodých príbehov je predsa len priveľa.

Napriek tomu, že Bábkové divadlo na Rázcestí má mnoho aktivít, dobrú sebaprezentáciu a komunikáciu s potenciálnym divákom, pri sumarizačnom pohľade na repertoár pôsobí uzatvorene. Pracovný názov jednej z pripravovaných inscenácií je Prievan. Ten by sa v BDnR zišiel.

Loutkář 3/2010, p. 106–107.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.