Loutkar.online

Čárska, Eva: Hračky a tajomstvo

- to je pôvodný názov hry Krinolína, ktorú odohrala Isabelle Durand na Prehliadke sólovej tvorby pre deti. Ôsmy ročník festivalu prebehol v dňoch 20. – 21. 2. 2010 v Divadle Minor a práve spomínané predstavenie bolo v dramaturgii prehliadky jedným z jej vrcholov. Zasvätení už tušia…

Pre tých ostatných podávam nasledujúce vysvetlenie: Áno, ide o hru Maurice Sanda, uvedenú po prvý krát 18. 6. 1871 v Nohant-Vic (Francia) bábkovým divadlom George a Mauricea Sandovcov. Známa George a jej syn Maurice poriadali vo svojom vidieckom sídle bábkové večery pre priateľov. Maurice bol spisovateľ a ilustrátor (jeho učiteľom bol napríklad aj E. Delacroix) a svoje bábkové hry vydal v roku 1890 vo vydavateľstve Calman Lévy v Paríži v knihe Le théatre des marionnettes de Maurice Sand, ktorá obsahuje štrnásť titulov, vrátane toho hore spomenutého.

Isabelle Durand, na ktorú si viacerí “pamätníci” iste spomenú, študovala v 80. rokoch na Loutkářské katedře DAMU v Prahe. Dnes žije v malom mestečku Villecresnes neďaleko Paríža, kde založila poloprofesionálne divadlo Interlude. Dramaturgia tohto divadla je veľmi zaujímavá a často objavná. Za takú považujem aj inscenovanie hry Mauricea Sanda Hračky a tajomstvo.

Isabelle sa k textu chová dosť úctivo, neurobila v ňom zásadné škrty. Príbeh skrachovaného študenta Anselma – ktorý pracuje v obchode s hračkami a svojim láskavým konaním oživí kráľovnú bábik Lunariu a jej družky, aby sa dozvedel, že pochádzajú z mesiaca – má v sebe (aj napriek istej naivite) atmosféru tajomna.

Veľkou prednosťou Isabelle je jej výtvarné cítenie. Inšpirovala sa dobovými ilustráciami autora textu, podľa ktorých navrhla a vyrobila bábky. Ale tieto bábky, masky, staré hracie skrinky a hračky nie sú v kulisách bábkového divadla, ale ukryté pod veľkou krinolínou! Skvelý nápad, ktorý okrem prekvapenia prináša aj mimoriadny zážitok z výtvarnosti celého prestavenia. Predstavenie je ozvučené dobovou živou hudbou, čo pomáha k nastoleniu atmosféry. Vďaka týmto zložkám potom odpustíme protagonistke aj malé nedostatky v hereckom prejave. V každom prípade vidieť toto predstavenie bol zážitok!

Loutkář 2/2010, p. 66.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.