Loutkar.online

Škripková, Iveta: V znamení detí a detstva v Mantove

Mantova je malé talianske mesto, niekoľko sto kilometrov od Milána. Avšak je to mesto, ktoré sa stalo hlavným mestom detí a detstva v Taliansku. A to vďaka festivalu Segni d´Infanzia. Tento rok sa konal jeho 4. ročník, ktorý som navštívila na pozvanie organizátorov v rámci spolupráce medzi festivalom Bábkarská Bystrica a festivalom Segni d´Infanzia.

Festival Znamenie detstva, voľne preložené, je jediný taliansky medzinárodný divadelný festival, ktorý sa programovo venuje deťom. Deťom od nula rokov po násť rokov. Je známy svojou kvalitou a náročným výberom predstavení pre deti. V čase festivalu sa otvoria všetky paláce, múzeá a historické centrá Mantovy, slávny vojvodcovský palác sa premení na Palace di Bambini a od rána do večera doň môžu vstúpiť deti s rodičmi, pozerať predstavenia, hrať sa, maľovať, proste tvoriť. Majú šancu, niekedy zadarmo, inokedy za pár eur, sa zoznámiť s rôznymi formami umenia. Nechať ich na seba pôsobiť. V tom týždni do Mantovy mieria školské autobusy z rôznych regiónov Talianska, ale aj umelci z rôznych krajín Európy a Zámoria.

Epicentrom pozornosti festivalu sú skutočne deti. A všetky druhy umenia, ktoré môžu formovať a vplývať na rozvoj dieťaťa. Festival si rovnako všíma dieťa v nás dospelých, ktoré v nás ostáva, vraj. Do Mantovy zavítajú divadelné skupiny, hudobné a tanečné telesá, cirkusové a pouličné atrakcie. Každú z nich môžeme zaradiť medzi súčasné formy divadla, a jeho interdisciplinárne prejavy. V predstaveniach, na happeningoch a iných akciách, vždy ide o využitie divadelných prvkov a rôznych druhov umenia, napr. maľovania, hudby, živej alebo klasickej, médií a pod. Všetky akcie sú kvalitnými produkciami pre deti. Umelecká kvalita a špička venovaná deťom, to je hlavným mottom festivalu.

Počas siedmych dní sa odohrá viac ako 250 predstavení. Tie sú pestrou paletou rôznorodých divadelných postupov a umeleckých druhov. Festival sa koná v 24 hracích priestoroch, ktoré sú technicky pripravené na divadlo. Spolupracuje na ňom 120 dobrovoľníkov a ročne ho navštívi viac ako 26. tisíc divákov. Hlavným organizátorom festivalu je Teatro All Improvviso. Rodičmi festivalu sú Cristina Cazolla, umelecká riaditeľka festivalu, herečka Teatra a Dario Moretti, riaditeľ divadla, režisér, významný taliansky ilustrátor a grafik. Festival sa koná vďaka štedrej podpore mesta Mantova, Ministerstva kultúry a mnohých medzinárodných organizácií.

Tento ročník sa na festivale predstavio 29 umeleckých skupín a jednotlivcov z desiatich krajín Európy: z Francúzska, Nórska, Belgicka, Švédska, Kórey, Luxemburgska, Španielska, Čiech, USA, Írska a Talianska. Festival navštívilo 22 pozorovateľov, riaditeľov rôznych detských festivalov z 10 krajín Európy, Kanady a Japonska. A viac ako 70 produkčných z Francúzska a Talianska. Počas festivalu sa konalo stretnutie francúzskej organizácie ONDA, ktorá sa zaoberá predajom a cirkulovaním inscenácii po rôznych regiónoch Francúzska.

Medzi vrcholy festivalu patrilo úvodné vystúpenie, divadlo vo vzduchu v podaní akrobatov Kosmos, ohňová šou českého divadla Kvelb, ale aj vynikajúce francúzske predstavenie pre najmenších 86 cm (názov predstavenia, inšpirovali sa priemernou výškou malých detí do 5 rokov) v podaní skupiny S´appelle reviens, ktoré získalo navyššie francúzske ocenenie Moliére 2009 za tvorbu pre deti. Medzi pouličné atrakcie patril Zvierací kolotoč z ručne vyrezávaných drevených zvierat, či Veľké mechanické divadlo Denino pre 10 divákov. Vybrané obecenstvo vošlo do malej manéže, kde okolo zvláštneho valca stáli rozostavené stoličky a stolčeky v rôznej výške. Nad nimi boli okienka, cez ktoré sa dalo pozerať dovnútra valca. Po otvorení okienok bolo vidno hľadisko i javisko, po zvonení nastal v divadielku čulý ruch. Potešil bizarný pohyb minidiváčikov, ktorí rôzne prichádzali na predstavenie, vzápätí sa odohral desaťminútový operno-bábkový výstup o modrej topánočke (inšpirované francúzskou poéziou). Interiér valca pôsobil dokonale. Podľa bulletinu bol vytvorený ako drevená replika talianskeho divadla z roku 1900

a majiteľ divadla, pán Alain Richet ho vyrábal päť rokov.

Myšlienky interaktivity a vzájomnej komunikácie umelcov a detí napĺňa festival aj vďaka svojmu znameniu. Festival má každý rok iné znamenie, či značku. Tento ročník bol v znamení korytnačky (predchádzajúce ročníky mali znamenie ryba, žirafa). Nasledujúci jubilejný 5. ročník bude v znamení motýľa. Zvolenie značky/zvieratka nie je len formálna záležitosť, od skončenia jedného ročníka po začiatok ďalšieho sa školy v meste, v širokom okolí, ale aj rodičia s deťmi zúčastňujú na tvorbe tohto znamenia. Kreslia, šijú, lepia, tvoria z hliny a rôznych materiálov festivalové znamenie, podľa vlastného uváženia. Výsledky ich práce možno vidieť na výstave v Palace di bambini, ale aj pred divadlami, či priestormi, kde sa konajú akcie, na plotoch, v uliciach mesta. Tam všade nájdete značku festivalu vytvorenú deťmi, mladými ľuďmi a rodičmi.

V roku 2010 do zbierky talianskych motýľov prispejú aj slovenské deti. Na základe spolupráce festivalu Segni d´Infanzia a Bábkarskej Bystrice, budú mať možnosť

zapojiť sa aj deti z Banskej Bystrice. Vybrané práce budú vystavené v Mantove a opačne talianske deti dostanú priestor na festivale Bábkarská Bystrica 2010. Súčasťou prvej slovenskej detskej expozície bude aj otvorenie slovenskej časti výstavy predstavením pre deti ako pozvánka na cestu za slovenským divadlom pre deti. Týmto krokom festival Segni d´Infanzia otvára brány pre spoluprácu s krajinami zo strednej a východnej Európy.

Festival je výnimočným stretnutím kvalitných produkcií pre malé deti, skutočného hľadania a novátorskej tvorby rôznych umeleckých druhov a žánrov pre deti, pričom mnohé produkcie by sme u nás nevenovali deťom zo strachu, že ich nepochopia. Avšak experimentovanie divadla a umení rôznymi smermi na festivale Segni d´Infanzia bolo vždy výsledkom kvalitnej tvorby, radosti z hry a improvizácie, ktoré sú vlastné práve deťom.

Loutkář 1/2010, p. 28–29.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.