Loutkar.online

Lešková-Dolenská, Kateřina: Přečetli jsme za vás

Královéhradecké Volné sdružení východočeských divadelníků fungující pod Střediskem amatérské kultury Impuls má na svém kontě přinejmenším dva záslužné vydavatelské počiny. Prvním je Divadelní jarmárka profesora Císaře (2006) a druhý Panáčkové Hany Voříškové (2009). Obě knihy jsou vydány ve čtvercovém formátu s obálkou z vlnitého papíru, obě spojují krásné ilustrace a pojí je i přepečlivá příprava knih (jde takřka o bibliofilské vydání o pouhých 750, resp. 600 kusech), půvabně jednoduchý design i bonus v podobě přiloženého CD/DVD.

První ze jmenovaných publikací byla vydána k 75. narozeninám prof. Jana Císaře, zde titulovaného jako “generální inspektor českého amatérského divadla”, který se právě amatérskému divadlu dlouhodobě a systematicky věnuje. Užitečná knížka, která svým názvem tak trochu odkazuje k Divadelní jarmaře Alfréda Radoka a Jana Grossmana (tedy souboru fotografií Jaroslava Krejčího), je koncipována jako kapesní slovníček základních divadelních pojmů – od hesla “amatérské divadlo” až po “záskok”. Vznikla přepisem rozhovorů prof. Císaře s redaktorkou Českého rozhlasu Hanou Sirakovou (natočených v letech 2003–2005) pro pořad Kouzelné kukátko z produkce ČRo Hradec Králové. V roce 2006 pak byla hesla autorem doplněna pro bulletin Divadelní hromada.

Všechna hesla jsou nejprve velmi srozumitelně a čtivě objasněna, často včetně etymologie, a v druhé odstavci doplněna osobním postřehem či autorovou vzpomínkou, nezřídka velmi vtipnou – například v hesle “portál” je vzpomenut jakýsi hasič mající požární dozor v divadle při představení Aidy, který nestihnuv dojít s půllitrem piva na své místo v portále, ocitnul se po pro něj nečekaném vytažení opony před zraky všech diváků k jejich velkému gaudiu. Každé heslo je zároveň opatřeno ilustrací Jiřího Jelínka, který je znám svým kreslířským umem a citem pro komiksovou zkratku, a knížku doplňuje i pexeso s různými divadelními postavami.

Druhý titul, Panáčkové choceňské loutkářky a performerky Hany Voříškové je vydáním několika jejích původně ručně šitých a kreslených knížek. Čtenáře čekají na sebe navazující něžné a nezaměnitelné autorčiny obrázky, které se listováním postupně proměňují a odkrývají svůj minipříběh (je jich celkem 9 – např. O létání, O zemi, hvězdě a květině, O mostu apod.). Jak píše Voříšková v úvodu knihy – tempo “animace” si určí už každý sám podle své nálady a naturelu. Obrázková knížka Panáčkové zaručeně potěší všechny milovníky jemných poetických kreseb a neměla by chybět v knihovně všech ctitelů divadelní poetiky Hany Voříškové – na přiloženém DVD jsou k vidění klip ke Grónské písničce Jaromíra Nohavici, či záznam několika písniček z inscenace V širém poli hruška.

Kateřina Lešková-Dolenská

Divadelní jarmárka Jana Císaře; ilustrace Jiří Jelínek. Vydalo Volné sdružení východočeských divadelníků, Středisko amatérské kultury Impuls, Hradec Králové 2006.

Hana Voříšková: Panáčkové, Vydalo Volné sdružení východočeských divadelníků, Středisko amatérské kultury Impuls, Hradec Králové 2009.

Loutkář 1/2010, p. 8.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.