Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Nevím, kde se ve mně po tolikaletém kličkování kolem financí souvisejících s vydáváním tohoto časopisu bere optimismus při zahajování nového ročníku, ale je to tak. Snad je to způsobeno už prostým faktem, že se nám podařilo ten minulý plánovaný ročník – přes nepřízeň osudu, celosvětovou krizi a globální oteplování – vydat a že se neohroženě pouštíme do ročníku nového. Nezapírám, že mě při všech těch úvahách drží nad vodou světélko roku 2012, kdy bude časopisu Loutkář 100 let a kdy bychom to chtěli dát celému světu (nejen tomu loutkářskému) opravdu zřetelně na vědomí. A to by v tom byl čert, abychom to za dva roky pořádně neoslavili.

Ale pokaždé, když pomine prvotní nadšení nad tím, že Loutkář přežil opět jeden rok, dostaví se plíživý pesimismus přinášející s sebou dotěrné otázky: Chceme jenom přežít? Co je vlastně cílem? Chceme existovat jen proto, aby se neztratila kontinuita oboru, jeho teoreticko-historické uvažování? Chceme stále upozornit na loutkové divadlo jako obor? Obhájit ho? Není to už jen loutkářsky obrozenecký vzpomínkový optimismus? Je to i teď vůbec nutné, nebo je to nutné právě teď, kdy se jakoby loutka z českého loutkového divadla vytrácela? Obhajuje se přece něco, co je nějak napadené? Je to tak? A kdo loutkové divadlo napadá? A kdo ho brání? A komu to chceme sdělovat? Před kým chceme loutku obhajovat, informovat o její historii i současnosti? Do jaké míry může naši snahu podkopat nezájem a rutina? A nakonec jedna otázka velmi kacířská, která se zejména v posledních měsících vnucuje ze všech stran: Jaká je životnost a perspektiva “tištěného periodika”?

A pak začnou chodit vaše předplatitelské přihlášky a je to trochu lepší. A tak mám do nového ročníku, i přes to, že nejsem ctitelkou novoročních či postnovoročních předsevzetí, přece jedno zásadní: Chceme vás znovu na loutku nalákat. Letos to bude nejen ve vašem oblíbeném technologickém seriálu, ale také v rubrice, která by se loutek, alternativy, toho, a je to vůbec ještě v postmoderní svět, ve kterém se loutka začala trochu nejistě a někde velmi zajímavě pohybovat?

Čeká vás jedno číslo věnované profesní formaci loutkářského oboru (tím myslíme nejen KALD DAMU, ale veškeré workshopy, semináře atd. týkající se loutky a loutkového divadla u nás), z velkých loutkářských událostí kromě kritických ohlasů Skupovy Plzně a Loutkářské Chrudimi také jubilejní XX. Přelet nad loutkářským hnízdem, který by měl být vlastně bilancováním proměn českého loutkářství za posledních 20 let. A ještě něco, po čem jste v minulých ročnících volali: letos nebudou chybět texty pro loutky. Ať už to budou zajímavé a dosud nepublikované historické texty, nebo ty nejžhavější současné novinky.

Děkujeme všem, kteří věří v kontinuitu časopisu Loutkář a kteří se i letos zařadili mezi naše předplatitele. Určitě totiž vědí, že je důležité mít Loutkář vždy po ruce.

A co vy, jak jste na tom s loutkami a loutkovým divadlem?

Loutkář 1/2010, p. 1.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.