Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Léto je už definitivně za námi. Bývalo ještě nedávno dobou poklidných divadelních prázdnin, ale v posledních letech se stává skutečnou výzvou pro nejrůznější nezávislé skupiny, které vynalézavě pořádají především v plenéru množství divadelních představení a festivalů. Jednou z nich je i skupina Anpu, jejíž práci (a hlavní protagonistce) jsme tentokráte věnovali mimořádnou pozornost.

Není nejen v redakčních, ale možná ani lidských silách zvládnout všechny červnové, červencové i srpnové divadelní festivaly a aktivity a ještě o nich poreferovat, a tak vám v poprázdninovém čísle přinášíme dokumenty o těch tradičně nejvýznamnějších letních loutkářských akcích – Mateřince a Loutkářské Chrudimi. Obě letos přinesly nové podněty – Mateřinka v oblasti tvorby pro nejmenší ve vystoupení zahraničních hostí a Loutkářská Chrudim nečekanou injekcí pro současné české loutkové divadlo ze strany amatérských loutkářů.

Ani naši sousedé, pokud jde o festivaly, nezahálejí. Na Slovensku se má v Žilině k světu nový festival. Pamětníci si jistě vzpomenou, že to byla právě Žilina, která hrála už před lety v loutkářských setkáváních významnou roli. Tak jsme novému festivalu dali do vínku obšírnější informaci nejen o jeho letošním průběhu, ale i o žilinském loutkovém divadle, ve kterém se, jak se zdá, opravdu něco děje.

O tom, že mezinárodní loutkářská organizace UNIMA slaví letos 80. výročí svého založení, jsme v Loutkáři psali už několikráte. Tentokráte vám přinášíme obrazové zpravodajství z velkého květnového loutkářského svátku, kterého se řada z vás osobně zúčastnila a dopomohla tak i ke světovému “kašpárkovskému” rekordu.

Materiálů se nám v Loutkáři přes prázdniny sešlo opravdu dost, a tak se s některými svými oblíbenými seriály setkáte až v příštím čísle, ale už teď můžeme slíbit, že na ně nebudete rozhodně čekat dva měsíce.

A ještě jedno připomenutí: Přelet nad loutkářským hnízdem se blíží! Jako v posledních letech se bude konat v pražském Divadle Minor. Všechny podrobnosti najdete na www.prelet.cz. Už teď si rezervujte “podušičkový” víkend 6. – 8. 11. 2009!

Loutkář 4/2009, p. 145.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.