Loutkar.online

Richter, Luděk: Bouda slavila

V Plzni se letos roztrhl s výročími pytel. V únoru oslavovalo Divadýlko Kuba patnáctiny, v květnu Střípek třicetiny, po něm Špalíček pětaosmdesátiny a na konci listopadu Divadlo v Boudě taktéž kmetské osmdesátiny. Bouda arciť platí i v těch letech mezi kmety zatraceně živé a životaschopné, což projevilo i svou oslavou v panelové boudě skvrňanské knihovny, kde už pár let sídlí.

Hned pod schody bylo možno potkat Hanku Čížkovou s marionetami, rozloženými pro zvědavce na jednotlivé údy, a s naostřenými dlátky pro ty, kdo by si řezbařinu chtěli zkusit sami. Na schodech, nad nimi i ve foyer navázala pěkná výstava loutek ze starších i mladších inscenací, mezi nimiž (a nejen u dětí) největší zájem budil výjev, který mohl každý rozhýbat zatažením za táhlo – a ejhle, tu čert zdvihl půllitr k vyprahlému rtu, tu z kotle vyskočila ježibaba, tu poskočil Kašpárek… Že se Bouda umí do historie zařadit, dosvědčovaly všudypřítomné pásy s osmičkovými daty, počínajícími na Velké Moravě a končícími ve Velkých Skvrňanech.

Některé vedly do příjemné občerstvovny, jiné do sálu, jedním byl decentně přelepen i poklop na míse. Vystříhané osmičky nejrůznějších velikostí, zavěšené i na těch nejnemožnějších místech, zase svědčily o tom, že Bouďáci jsou zdatní nejen historicky, ale i manuálně.

Gratulantů – v čele s dětskými štamgasty a jejich rodiči – přišlo tolik, že mnozí museli v nemalém sálku i stát: je vidět, že děti jsou zvyklé sem chodit, a že (nejen ony) mají Boudu rády.

Turnovští Čmukaři sehráli druhou předpremiéru svého nového kousku Za každým rohem Jezinka. Autorský text, kombinující motivy Smolíčka, Karkulky a Perníkové chaloupky je rozhodně nadějný – jen mu jaksi chybí pořádný konec a s ním i divadelní tečka; tu jelen svým “a to je konec” nenahradí, i když nám tím pomůže ujasnit si, kam jsme právě dospěli. Obě aktérky v řadě rolí provedených herecky (jezinky, maminka, domnělá ježibaba) i s maňásky (čtyři děti, vlk a jelen) hrají s vtipem sobě vlastním a projevují svůj osvědčený přehled i nadhled. Drobné pročištění a gradační odstínění některých zdlouhavých momentů je jistě věcí domyšlení, usazení a zaběhání a můžeme se těšit na čmukařovský standard.

Po lidových pohádkách o lidské chamtivosti pod titulem Stolečku, prostři se i pro malé! pražského Kejklíře (popisovat, natož hodnotit sám sebe nebudu) následoval Cirkus party nejstarších z mladých odchovanců ZUŠ Chlumec nad Cidlinou. Příjemné pásmo výstupů s cirkusovou tématikou, založené na scénografických i verbálních fórcích, přechází v druhé části do naučného pořadu o tom, co se má a co se nemá; i tady sem tam zajiskří dobrý vtípek, ale trochu vyčuhuje i didaktičnost, a zejména proto, že jde o závěr, vystoupení maličko ztěžkne. Leč setkání s autentickým mládím je milé.

Samozřejmým vrcholem byla obnovená premiéra v podání oslavence – Šípková Růženka. Text z dílny souboru nepostrádá současný vtip (byť za něj místy platí zbytečnou upovídaností). Marionety (nezasekne-li se právě loutce noha ve vodorovné pozici, jak se přihodilo tentokrát) Bouda vodit umí, a najde-li pro jejich akci víc prostoru, bude na co se dívat. Trochu problematická je dějová a motivační inovace sudiček: přeci jen bych potřeboval vědět, proč ta třetí z ničeho nic, bez sebemenšího důvodu zlostně prohlásí: “Píchneš se a navěky umřeš! Navěky!!!” A má-li být problém řešen tím, že “lidský cit překoná i sebehorší věštbu”, potřeboval bych zas vidět ten cit: Je-li Růženka zlostná megera a princ zbabělý ňouma, je Kašpárek málo platný – neb tomu jde přeci o něco úplně jiného, o ukradenou rolničku. Ale obojí není až tak těžké dotáhnout. A Divadlo v Boudě je i přes svou osmdesátku pořád mladé, plné sil a před sebou má ještě spoustu let a výročí: když si tu pěknou osmičku položím vodorovně… Tak hodně štěstí!

Loutkář 1/2009, p. 39–40.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.