Loutkar.online

nm: Úctyhodná jubilea

Závěr roku 2008 byl opravdu bohatý na velká jubilea našich nejstarších a významných amatérských loutkářských souborů, dodnes nás i cizince udivující jak stálým místem svého působiště, tak početným souborem a “dlouhověkou” pracovní kontinuitou. Byly to soubory tři: kobyliská Jiskra (Divadlo Karla Hackera), které oslavilo pětadevadesátiny, Říše loutek, která slavila 80. výročí působení v pražské Městské knihovně a konečně plzeňské Divadlo v Boudě, působící v Plzni už celých 80 let.

V Kobylisích pojali oslavy velkoryse – předcházela jim zádušní mše za zemřelé členy divadla a pokračovalo se slavnostním večerem 21. 11. 2008. Součástí oslav byla premiéra nové hry z pera “domácího” autora a dramaturga souboru Petra Slunečka Havraní pohádka. Závěr oslav pak patřil vernisáži výstavky výtvarných návrhů pro inscenace Jiskry z tvorby Vojtěcha Cinybulka, Radka Pilaře, Bohumíra Koubka a dalších výtvarníků a přednášce o životě a díle významné osobnosti Prahy 8 a zakladatele divadla Karla Hackera.

Jak to v Jiskře dělají, nevím, ale pár dnů před oslavami přišel na generální zkoušku Havraní pohádky dokonce štáb České televize, aby o jubileu téměř stoletého divadla natočil do zpravodajství krátký šot. Klobouk dolů, proniknout do tohoto uhrančivého média se ve zprávách nepovede ani ostříleným profesionálům!

Oč více bylo premiérové provedení pohádkového až hororového příběhu zasazeného do doby třicetileté války poznamenané příznačnou premiérovou nervozitou, o to uvolněnější byla druhá, neformální část slavnostního večera. V duchu oblíbených tombol, které zde provázejí přestávky loutkových představení už odnepaměti, se odehrával sled připravených a přece sympaticky improvizovaně působících úkolů, které dostávali náhodně vylosovaní účastníci večera. Museli předvést umění navázat marionetu, přejít s ní po jevišti, prokázat pohotovost v “rozdělené interpretaci” nebo zazpívat slavnou “dračí hymnu” souboru Jiskra. Jeviště i hlediště se dobře bavilo a nešlo přehlédnout, že má soubor k dispozici několik výrazných talentů. Sesterské duo Jitky Jirsové a Jany Kovaříkové suverénně zvládalo počáteční rozpaky oslovených diváků v hledišti a Martin Hacker (ano, nejde o náhodnou shodu jmen, Martin je z rodu zakladatele divadla) vtipně vyplňoval svými houslovými improvizacemi hrozící zádrhely programu.

Večer v Říši loutek byl méně okázalý – vždyť divadlo neslavilo výročí založení, ale svého přestupu před 80 lety z Letné do Žatecké ulice, do právě postavené nové budovy Městské knihovny (kde byla o rok později, jak už jistě všichni víte, založena UNIMA). Večer patřil především Bohumíru Koubkovi, který při této příležitosti převzal Zlatý odznak J. K. Tyla. Soubor Říše loutek mu velmi srdečně popřál a účastníci večera si mohli Koubkovo curriculum vitae spjaté s Říši připomenout i z filmové ukázky. Bohumír Koubek však nepatří jen Říši – s jeho loutkami se můžete potkat i v “bratrské” Jiskře, se kterou v poslední době několikrát spolupracoval a právě pro zmíněnou inscenaci Havraní pohádky navrhl totiž scénu i loutky. A připomeňme ještě, že figury na pamětní desce UNIMA nalevo od vchodu do Říše, které pocházejí také z jeho dílny, jsou už opět po restauračních pracích na svém místě, aby slavnostně vítaly nejen letošní účastníky oslav UNIMA, ale všechny návštěvníky v tomto ojedinělém pražském historickém loutkovém sále.

Loutkář 1/2009, p. 39.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.