Loutkar.online

Richter, Luděk: Zpráva o pejskových narozeninách a kočiččině svátku

Oslava 15. výročí trvání plzeňského Divadýlka Kuba začala vskutku velkolepě: představením, které by se mělo jmenovat buď Pejskovo delirium nebo Pejsek a tři kočičky, neboť tolik kočiček (totiž tři ze čtyř, které se v průběhu let v inscenaci Pejska a kočičky vystřídaly), se mu střídavě i naráz zjevovalo. Přesto pejsek – Petr Mlád, právoplatný a nezpochybnitelný zakladatel Divadýlka Kuba – obletován třemi kočičkami upekl a dal gratulantům v plen dort. Ti mu za to předali tu věnec buřtů, tu hrst divadelních výstupů, tu oslavnou píseň.

Dort se snědl hned v pátek 8. února a tak se muselo v sobotu a v neděli péci znovu, protože minifestival k oslavám výročí, nazvaný Plzeňský pohádkový víkend, teprve začínal.

Divadýlko Kuba s oblibou vytváří pořady komponované z více částí na principu volnější či propojenější revue: Pasáček vepřů s Princeznou na hrášku, čtyři pohádky v Čertovských pohádkách, dvě v Klíči od království, pásmo příběhů v Krakonošovi, čtyři Pletené pohádky nebo tři Mňam pohádky.

Někdy je pojítkem jen společný autor (Andersen), jindy postavy, prostředí či tematika (čerti, Krakonoš, jídlo) a opět jindy jevištní prostředky, na něž je rámcový příběh jaksi “naražen”: hudební nástroje v Klíči, drátěné loutky v Krakonošovi, vyprávěném dráteníkem (a nyní i jeho ženou), pletené loutky v stejnojmenných pohádkách, jídlo v Mňam pohádkách. Dvě z takových propojenějších inscenací předvedlo Divadýlko Kuba i na minifestivalu.

Návštěva pekla aneb Kam čert nemůže (dříve Čertovské pohádky aneb hodina čertopisu) je vzdělávací přednáškou, v níž se od profesora Belzebuba a jeho asistentky Albíny na čtyřech pohádkách a řadě výkladů dozvíme vše o čertech. Jevištními prostředky jsou tu tabla rozpohybovaných obrazů, jedna plošná kočka a hlavně herecké prostředky s občasnými náznakovými maskami.

V Mňam pohádkách je rámcový spor chutnou a hutnou stravu propagujícího Otesánka Knedlíka s úzkostlivou Dietou Vločkovou záminkou k přehrání tří pohádek, v nichž má nějakou roli jídlo. Čím se hraje? Jídlem, samozřejmě:zvětšeným koblížkem, salámy, jitrnicemi, bábovkou, ale také konvicemi, naběračkami, mísami, či chňapkou s obličejem a kostýmem Budulínka.

Divadýlko Kuba zahrálo na minifestivalu pro veřejnost znovu i Pejska a kočičku (tentokrát už jen jednu) – čtrnáct let starou, ale dosud nepřekonanou inscenaci. Inscenaci čistě hereckou, stojící však na principech loutkářského vidění a myšlení, inscenaci dodnes nejlepší v tom, jak tu desítky technicko-výtvarných fórků, vymyšleností a udělátek organicky vyrůstají z obsahu pohádky a zároveň ji stavějí. Všechny ty vybuchující fajfky, gramofony, které zůstanou viset ve vzduchu, když jim pejsek podtrhne štokrle, myšky, které samy od sebe vylézají z hrnce a mizí v děrách sýra, vařečky, jež se samy točí v hrnci, teleskopické kosti stlačitelné na délku, jež umožňuje vtlačit je do hrnce a další a další legrácky tu nejsou samolibým zmnožováním prostředků ani exhibicí nápadů, nejsou tu samy pro sebe či jako ukázka režisérovy nápaditosti a scénografovy dovednosti. Petrova poznávací znamení, přítomná tu v míře velké, tu v míře převeliké ve všech jeho inscenacích – kutílkovské hračičkovství a technická vynalézavost, stejně jako humor inspirovaný filmovými groteskami, komediemi, pohádkami a všemi dalšími filmovými žánry (jichž je Petr nadšeným konzumentem) – se tu zatím nejúčelněji a nejorganičtěji propojily ve prospěch inscenace, tématu, skutečného sdělení.

Pejsek a kočička byli nesporným vyvrcholením minifestivalu, k němuž se snažily přispět i další předkrmy, pokrmy a zákusky: Námořnická pohádka aneb Putování za pokladem novoborského Divadýlka Matýsek, Lárk Íčičok turnovských Čmukařů a Sněhová královna pražské Divadelní společnosti Kejklíř. Oslavenec byl slavně oslaven a lze se než těšit na další oslavy.

Loutkář 2/2008, p. 81.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.