Loutkar.online

Tichý, Zdeněk A.: Titus Andronicus_Let mouchy

Titus Andronicus

Nejbrutálnější tragédie Williama Shakespeara Titus Andronicus se dočkala krátce po sobě hned dvou uvedení. Po Divadle v Dlouhé se představila v Disku, kde ji jako absolventskou inscenaci katedry alternativního a loutkového divadla DAMU nastudovala Petra Tejnorová. Svět Shakespearových hrdinů je vymezen Mocí, Vášní a Pomstou. Hra začíná návratem vojevůdce Tita do Říma, kde podpoří jednoho z uchazečů o císařský trůn. Ale přízeň nového vládce ho nečeká.

Císaře totiž okouzlí zajatá gótská královna Tamora a rituální poprava jejího syna stojí na počátku série vražd a zvrácených činů. Tamořini synové například znásilní Titovu dceru Lavinii, useknou jí ruce a vyříznou jazyk, aby je posléze Titus zabil a z jejich těl připravil hostinu pro Tamoru. Inscenace se odehrává v rohu sálu, na scéně těsně sevřené hledištěm ze dvou stran. Všudypřítomnou krev nahrazuje bílý pudr, herci rozehrávají divoké tanečně akrobatické výstupy a struny emocí vibrují i pod údery živé hudby, v níž se spojují party pro perkuse, klavír a pěvecký sbor. Ovšem vzhledem k radikálnímu zkrácení textu není snadné se orientovat ve vražedném reji, kde účinkující ztvárňují více postav – nezřídka oběti i jejich katy. Nicméně Petra Tejnorová a dramaturg Matěj Samec signalizují již titulem Titus Andronicus_Let mouchy, že jim nešlo o převyprávění Shakespeara do poslední repliky. Jejich východisko je možné chápat jako citaci jedné ze scén, kde Titus zabíjí mouchu, ale i v širším kontextu. Lidé se zabíjejí stejně snadno jako obtížný hmyz. A pohříchu je tahle fascinující krvavá mucholapka rovněž pojmenováním současného světa, kde sahají po samopalu i nezletilí školáci.

Zdeněk A. Tichý (Aplaus, Reflex 48/2007)

Loutkář 1/2008, p. 37.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.