Loutkar.online

Richter, Luděk: Ještě k Loutkářské Chrudimi

S velkým zpožděním, ale přece, cítím potřebu zareagovat na větu Jakuba Huláka v článku o Loutkářské Chrudimi (2007/4, str. 179). V Manifestu z roku 1979 jsme svým “Nemáme-li co říci, mlčme!” či “Dobrá reprodukce neexistuje.” neodkazovali do patřičných mezí tradiční loutkáře. To platilo – a myslím si, že stále platí – pro loutkáře (a nejen loutkáře) tradiční, stejně jako netradiční, a dnes zejména pro všechny ty “odvážné” exhibicionisty, hrající velmi “netradičně” o ničem. Nic se totiž dá říci tradičně i netradičně a reprodukovat se dá nejen text, ale i forma – jak dokládá klišé v podobě záplavy plyšáků, sériových maňásků a barbien. Rozeznávám dobrou tradici a špatnou tradici, dobrou netradici (modernu? alternativu?) a špatnou netradici – prostě obsažnou tvorbu a prázdnou reprodukci.

P. S.: On ten Manifest ve skutečnosti vznikl téměř o rok dříve, ale redakce Československého loutkáře nenašla dřív odvahu otisknout ho.

Loutkář 1/2008, p. 8.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.