Loutkar.online

Pacíková, Veronika: Skutr - asijská jízda

Úrodný inscenační rok letos prožívá režisérské duo Skutr. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský rozjeli svůj Skutr na plné obrátky a mezi inscenacemi Labyrint Světa, ráj srdce a podzimní premiérou Plaček si udělali zastávku na Letní Letné s rozvernou hříčkou Mistr a žák.

Dvojice si vypůjčila prastarý moralizující příběh o setkání Mistra a Žáka, který zabalila do oblečku plného nadsázky a ironie. Polootevřený stan, ve kterém se hrálo, připravil pro inscenaci ideální živnou půdu. Na dotek publiku se rozehraná vyumělkovanost a až přehrávaná trapnost udržela jednodušeji, než kdyby se řádilo na baletizolu Archy. Mistr asijských umění byl v podání Martina Vraného dokonale soustředěný a precizní v choreografické virtuozitě bojových prvků. Inscenace pracovala s přiznanou nadsázkou. Bojové otočky ve vzduchu, vysoké skoky a pohybové kompozice připomínající náročnou capoeiru žádná ulehčení mistru ani žákovi nedopřály. Na pohled fyzicky náročné a propracované bojové variace, které vyvrcholily konečným zúčtováním mezi dvojicí hlavních aktérů, byli proloženy promluvami neohrabaného sluhy. Grotesknost a nadsázka nejvíce vřela právě z této postavy, kterou si vymodeloval Jiří Kohout. Jeho časté změny hlasových poloh, úlisné cupitání před svým velkým pánem Mistrem a vzápětí obrat o 180° a hra na všeznalého světáka měly vždy přesný timing. Takto se zadařilo vybalancovat postavu zpěvačky i Jakubu Prachařovi, který v třpytivých upnutých šatečkách pěl tklivé romantické songy a vpašoval na jeviště rozšafný estrogen. Kromě vlnících se boků naplnil inscenaci i hudebním doprovodem na bubny. Tu Skutři doplnili o vtipně zvolené citace známých a “provařených” melodií, jako soundtrack k Pulp Fiction. Ten podbarvil parodii na bohurovné hřmění evangelia Ezechiel 25: 17. A satirická kapela Tiger Lillies, pro které je alfou a omegou tvorby kabaretní grotesknost jen podtrhla zvolený inscenační jazyk. Smysl pro detail pak vyskakoval i z každého originálního kostýmu. Kimona jako celek působila věrohodně asijsky, ale při bližším prozkoumání se vylouply prvky, které bývají častěji k vidění na roztomilých pyžamech v mateřských školkách.

Historka o nešťastné lásce, která zapříčiní snahu Žáka vyhledat Mistra trochu připomíná filmovou práci. Využívají se vzpomínky, návraty do minulosti, které ozřejmují děj i zpomalené pohyby, jakoby zastavené v čase, připomínající kultovní Matrix nebo Tarantinova Kill Billa. Ostatně rafinovaně skrytých citací filmové klasiky se dá nalézt více. A je to zábava nejen pro filmové fajnšmekry, praktikující stoupence konfucionismu nebo cirkusové nadšence. Skutři si tentokrát oddychli od melancholie a zařádili si v bezstarostnějších prázdninových vodách. Mistru a Žákovi se podařilo rozesmát celé šapitó.

Loutkář 5/2007, p. 209.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.