Loutkar.online

Fousek, Josef: Setkávání s Milošem Kirschnerem

Někdy v roce 1979 požádal dramaturg a režisér Jiří Středa Miroslava Šimka, aby napsal hru pro mládež pro Divadlo Spejbla a Hurvínka. Šimek mě přizval ke spolupráci a já s radostí přijal. A tak jsem poznal divadelní soubor tohoto světově proslulého divadla, ale také jsem měl čest seznámit se s Milošem Kirschnerem. Postupně jsme napsali dvě hry, Hurvínkova diskotéka a Hurvínek na šikmé ploše. Ačkoliv byly hojně kritizovány, přivedly do divadla tisíce dětí a mládeže. Texty písní pro Hurvínkovu diskotéku zhudebnil Petr Janda a nazpíval se skupinou Olympic. Miloš Kirschner mi po premiéře nabídl tykání a já si toho dodnes nesmírně vážím.

Setkání s Milošem Kirschnerem pro mne bylo setkání s moudrem. “Pepíku, máme spoli shodné události,” říkal v žertu, “oba jsme se narodili v Rybách, oba jsme začali kariéru od nuly a oba máme tupozraké oko.” Do sanatoria v Tatranské Poljance, kde jsem se léčil a na dálku, za pomoci telefonu a dopisů, psal s Miroslavem Šimkem scénář hry pro Spejbla a Hurvínka, mi přišel dopis, který mě uzdravoval víc než vysokohorský vzduch: “Pepíku, těšíme se na další hru, brzy se uzdrav, myslíme na tebe všichni. M. Kirschner a celé divadlo S+H.”

Vážil jsem si Miloše Kirschnera pro jeho talent, pracovitost a lidskou vstřícnost. Dodnes jsem obdivovatelem a ctitelem tohoto divadla, kterému M. Kirschner vtiskl vysokou pečeť kvality. Tenkrát jsem si zapsal větu, kterou Miloš Kirschner řekl v malé vinárničce, jíž členové souboru říkali “vajnštúbe”. “Hrát pro děti a nejen pro ně, to není jen zábava a legrácky, ale to je taková malá příprava pro jejich další cesty, které nebývají jen veselé. Humorem řekneš víc než světový filozof!” Mnohokrát, když začínám pochybovat o svém konání, si tento výrok připomenu.

Díky, Miloši.

Loutkář 2/2007, p. 73.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.