Loutkar.online

Schartová, Markéta - Balogh, Géza - Caltová, Marie - Čunderle, Michal - Tichý, Zdeněk A.: Závěrečné slovo poroty XXVI. ročníku festivalu Skupova Plzeň

Porota XXVI. ročníku Skupovy Plzně pracovala v následujícím složení:

- předsedkyně poroty, doc. Markéta Schartová

- Géza Balogh

- Marie Caltová

- Michal Čunderle

- Mgr. Zdeněk Aleš Tichý

Vážení a milí diváci, kolegové loutkáři, zastupitelé, představitelé, mecenáši a náhodní kolemjdoucí.

Noviny a televize se nás v posledních týdnech snažily usilovně přesvědčit o tom, že člověk nutně potřebuje k životu pouze dvě věci. Tou první je dozvědět se, jaká bude příští vláda. A tou druhou je začutat si fotbal. Po skončení letošního ročníku Skupovy Plzně však musím konstatovat, že novináři bohužel zapomínají na třetí neméně důležitou životní ingredienci, kterou představuje loutkové divadlo. (Pokud se ovšem zrovna nezabývají otázkou, zda u nás nevznikne loutková vláda.)

Naštěstí existuje nemálo lidí, jejichž rozhled nekončí u brankové čáry. A díky jejich osvícenosti jsme se mohli sejít po šestadvacáté v Plzni a navíc mezi sebou přivítat i originální a inspirativní produkce tří zahraničních souborů. Nespavost Loutkového divadla ze Staré Zagory, inscenaci Kámoš obr Divadla PIKI z Pezinku a také one man show Anděl, s kterou před malou chvíli na zdejším jevišti vystoupil brazilsko-nizozemský loutkář Eduardo de Paiva Souza. Porotci rovněž s potěšením konstatují, že festival dává v doprovodném programu nemalý prostor i nastupující generaci, která je zárukou toho, že loutkáři nevyhynou ani po meči ani po přeslici.

Při pohledu na festivalová představení letošního ročníku Skupovy Plzně však porotci byli nejednou v pokušení sáhnout po žluté nebo dokonce červené kartě. Na co také pomýšlet jiného, když sledujete, jak se v řadě inscenací vrací jako bumerang problém dramaturgie, o němž se mluví více či méně hlasitě již po mnoho ročníků. Ano, mezi loutkáři a jejich spolupracovníky dnes najdete mnoho vynikajících muzikantů. Pohříchu se však s hudbou zachází mnohdy marnotratně a bez domýšlení širších souvislostí a významů a místo písniček by klidně pauzu určenou na přestavbu scény mohla vyplnit kdysi tak populární hrající si koťata z televizních přestávek. A dalším kardinálním problémem, s kterým se potýká mnoho domácích divadel, je funkce loutek a jejich využití v inscenaci. Někdy s nimi inscenátoři pracují jen velmi přibližným způsobem a často na jejich používání již prakticky rezignovali.

Na druhou stranu ale porota může konstatovat, že divadla, ve kterých se stále mistrovsky pracuje s loutkou nebo s nápaditou a precizní animací předmětů, ještě ze světa nevymizela. A díky divadelníkům, kteří v nich působí, se Skupova Plzeň stále může nazývat festivalem loutkářským. Jmenovitě jde o soubory Divadla DRAK, Naivního divadla, Divadla Alfa a Buchty a loutky. Tváří v tvář jejich produkcím nám zároveň nezbývá, než vyslovit politování nad tím, že nemůžeme udělit hlavní cenu, srovnatelnou s trofejí fotbalovou. Tedy cenu, která by obsáhla úsilí celého inscenačního týmu a všechny inscenační složky. Na základě statutu Skupovy Plzně jsme proto dospěli k verdiktu, kterým udělujeme deset cen individuálních.

Ceny města Plzně na XXVI. ročníku Skupovy Plzně získávají následující tvůrci:

Pavlovi Vašíčkovi za dramaturgii inscenace Divadla Alfa Tři mušketýři

Michalu Vanišovi za hudbu k inscenaci Divadla Alfa Tři mušketýři

Blance Josephové-Luňákové za texty písní k inscenaci Divadla Alfa Tři mušketýři

Ivě Peřinové za původní loutkovou hru Krásný nadhasič aneb Požár Národního divadla uvedenou Naivním divadlem Liberec

Marku Zákosteleckému za scénografii inscenace Divadla DRAK Jak si hrají tatínkové

Ivanu Nesvedovi za scénografii inscenací Tři mušketýři v Divadle Alfa a Krásný nadhasič v Naivním divadle

Filipu Jevičovi za ztvárnění postavy Old Shatterhanda v inscenaci Divadla Minor Vinnetou

Marku Bečkovi za ztvárnění postavy Rockyho v inscenaci Divadla Buchty a loutky Rocky IX

Josefu Kroftovi za režii inscenace Divadla DRAK Jak si hrají tatínkové

Tomáši Dvořákovi za režii inscenací Tři mušketýři v Divadle Alfa a Krásný nadhasič v Naivním divadle

Loutkář 4/2006, p. 173.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.