Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Erik Kolár a jeho svět loutek

Erik Kolár a jeho svět loutek

V Lobkovickém paláci na Pražském hradě byla 7. dubna otevřena výstava ke 100. výročí narození významného českého loutkáře, kritika, teoretika a pedagoga Erika Kolára, kterou pořádá divadelní oddělení Národního muzea v Praze – jmenovitě se na ní podíleli Jindřiška Patková, Jiří Středa a jako kurátorka Lenka Šaldová. Velkou část vystavených dokumentů reprezentuje pozůstalost po Eriku Kolárovi, kterou přenechala Divadelnímu oddělení Národního muzea Šárka Kolárová; další exponáty na výstavu zapůjčily Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Krajské muzeum v Českých Budějovicích a řada divadel i soukromých sběratelů z celé republiky (jenom loutek je tu celkem vystaveno kolem dvou set). Výstava je rozdělena do několika částí. První nabízí návštěvníkům v chronologickém pořadí nejdůležitější události ze života Erika Kolára a jeho dílo, její druhá část je pak věnovaná tvorbě Kolárových žáků a jeho odkazu.

Erik Kolár se loutkovému divadlu věnoval už od svých gymnaziálních studií i během studia na právnické fakultě – v roce 1924 byl spoluzakladatelem Studentské scény, kde působil jako herec i režisér a spolupracoval i s Loutkovým divadlem umělecké výchovy na Královských Vinohradech. Na výstavě jsou z této éry k vidění Kolárovy režijní knihy, plakáty k některým inscenacím, návrhy scén a loutky (např. návrhy Víta Skály k inscenaci Brokát princ z pohádky, premiéra 1928). Velký prostor je tu věnován zejména dvěma inscenacím – avantgardou ovlivněnému Pohádkovému zákonu Karla Maška Fa Presto, kterým Kolár na scéně Umělecké výchovy v roce 1932 debutoval jako režisér a připravil ho ve spolupráci s výtvarníkem a scénografem Bohumilem Buděšínským, a také dvojjazyčné inscenaci hry Jana Malíka Míček Flíček/Bällchen Schnellchen, již v roce 1937 nastudovalo Loutkové divadlo umělecké výchovy se souborem Zwirn-Zupf-Truppe v režii Jana Malíka a uváděli ji jak pro děti, tak pro dospělé publikum. Hanlivé ohlasy na tento počin v tisku jsou tu konfrontovány s citátem Erika Kolára, který se na inscenaci podílel. “Jen zlá vůle by mohla spatřovati v naší práci snahu o odnárodnění. My Češi se nevydáme národní svébytnosti své kultury a nebudeme toho též žádat od svých německých spoluobčanů. Vždyť to je právě podstatou demokracie.”

Ironií osudu ale musel Erik Kolár pro svůj židovský původ v letech 1939 – 1945 Loutkové divadlo umělecké výchovy opustit. Díky smíšenému manželství se na čas vyhnul transportu a mohl se věnovat pedagogické práci se skupinou dětí v tzv.“židovském útulku” sídlícím ve Spálené ulici. Skupinka si říkala Námořníci a čítala třináct dětí ve věku 10–13 let. Erik Kolár je všemožně vzdělával a dokonce s nimi nazkoušel pohádku na motivy K. J. Erbena Plaváček. Mezi nejjímavější exponáty umístěné na výstavě proto bezpochyby patří dopisy a obrázky, které Kolárovi děti po premiéře adresovaly. Není bez zajímavosti, že jeden z mála přeživších Kolárových svěřenců po válce vystudoval pražskou DAMU – herec pražského Činoherního klubu Jiří Hálek. Koncem války byl Erik Kolár deportován do koncentračního tábora v Terezíně a své zážitky vylíčil ve filmové povídce Cesta, kterou pod názvem Daleká cesta natočil v roce 1948 režisér Alfred Radok.

Po válce se Erik Kolár k loutkovému divadlu vrátil a podílel se na jeho profesionalizaci. V roce 1952 spoluzakládal loutkářskou katedru Divadelní fakulty AMU, což byla de facto vůbec první katedra svého druhu na světě; takřka dvacet let tu přednášel režii a dramaturgii a pro své studenty vytvořil i několikera skripta (např. 100+1 kapitola o režii z roku 1958). Zároveň byl dramaturgem a režisérem pražského Ústředního loutkového divadla a v rozmezí let 1957–72 byl členem předsednictva UNIMA. Významným přínosem pro české loutkářství bylo i jeho členství ve Svazu spisovatelů, díky němuž podnítil k tvorbě pro loutky řadu autorů (například Josefa Kainara, Jiřího Brdečku, Ludvíka Aškenázyho, Jana Vladislava, Zdeňka Adlu, Věru Provazníkovou, Josefa Hiršala nebo Františka Pavlíčka). V této poválečné životopisné části výstavy jsou k vidění četné fotografie zachycující výuku na loutkářské katedře, návrhy loutek z absolventských inscenací i několik laskavých věnování, která Kolár adresoval svým studentům.

Velká pozornost je věnována několika Kolárovým inscenacím, které nastudoval nebo se na nich dramaturgicky v Ústředním loutkovém divadle podílel – jsou to Slavík Františka Pavlíčka (1958; v roce 1969 se k němu Kolár vrátil v Štátnom bábkovom divadle Bratislava), Božská komedie I. V. Štoka (1962), Zvědavé slůně Niny Cassianové (1966) a samozřejmě Zlatovláska Josefa Kainara (1952; v roce 1970 ji Kolár pohostinsky nastudoval v Banské Bystrici), která je navíc doplněna poměrně zavádějící plejádou dalších Zlatovlásek z jiných divadel (ÚLD 1977, Radost 1953, 1964, Naivní divadlo 1999, Malé divadlo 1977), se kterými už osoba Erika Kolára nemá nic společného. Výstava připomíná i Kolárovy inscenace z českobudějovického Malého divadla (Hra o Aucassinovi a Nicolettě, 1972) a z brněnské Radosti (Langerův Pivoda, vodník pod vyšehradskou skalou, 1960). Opět tu nechybí divadelní programy a plakáty, fotografie, režijní knihy, scénické náčrtky a samozřejmě loutky.

Po roce 1968 Erik Kolár otevřeně neschvaloval invazi vojsk Varšavské smlouvy – byl propuštěn ze strany i z DAMU a už podruhé v životě mu byla zakázána jakákoli veřejná činnost. Zemřel ve Švýcarsku v roce 1976, ve věku nedožitých 70 let.

Druhá část výstavy zahrnuje dílo (především jsou tu zastoupeny loutky z nejrůznějších inscenací) významných absolventů DAMU, kteří se během svých studií s Erikem Kolárem setkali. Z nich zmiňme například Pavla Kalfuse, Josefa Kroftu, Karla Makonje, Petra Matáska, Jiřího Srnce, Evu a Jana Švankmajerovy, Pavla Vašíčka, Miroslava Vildmana, Františka Vítka, ale jsou to i mnozí další.

Výstava Erik Kolár a jeho svět loutek nabízí poměrně ucelený portrét jedné z velkých osobností českého loutkového divadla. Vystavené dokumenty, ať už řada dopisů (psané Kolárem a nebo jemu adresované; namátkou od Jaroslava Seiferta, Vladimíra Holana, Václava Vosky, Milana Pavlíka, Alfreda Radoka aj.), Kolárem přepečlivě vedené režijní knihy, jeho vybrané citace a nebo velké množství fotografií však jeho osobu, která už se stala kapitolou při výkladu divadelní historie, zlidšťují a ubírají ji na patetickém zkamenění dějepisné látky.

Organizátoři k výstavě přichystali i bohatý doprovodný program: na slavnostní vernisáži se konalo představení literárně-dramatického pásma Žil jsem krásný život podle scénáře a v režii Jiřího Středy; na pražské KALD DAMU se 8. dubna uskutečnilo Sympozium o díle a pedagogické činnosti prof. dr. Erika Kolára a na květen a červen se ještě připraveno několik vzpomínkových setkání s jeho významnými žáky a pokračovateli. Dětským divákům jsou pak určena středeční divadelní představení a čtvrteční tvůrčí dílny. Výstava Erik Kolár a jeho svět loutek potrvá v Lobkovickém paláci na Pražském hradě až do 2. července.

Loutkář 3/2006, p. 117.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.