Loutkar.online
Golem - Tygr v tísniFoto: Archiv

Golem Štvanice

1. až 21. září se na pražské Štvanici ve vile č. p. 858 odehrávalo site specific par excellence. Slovy autorů Marie Nováková a Ivo Kristiána Kubáka šlo o „interaktivní divadelní událost“ s názvem Golem. Jejich inspirací a předlohou byl stejnojmenný román Gustava Meyrinka, kniha mystická a snová, podobně jako tento divadelní happening.

Divadelní soubor Tygr v tísni diváky rozhodně v klidu nenechal: už od prvního vstupu do hracího prostoru vily bývalé Fuchsovy kavárny byli herci zcela neúprosní – rozdělovali přicházející tak, jak uznali za vhodné a bez ohledu na to, s kým na představení přišli. Aby se diváci mohli stát součástí divadelní události, museli přijmout několik následujících podmínek – nasadit si na hlavu klobouk, neporušovat pravidla, hledat stopy, nebát se a nepromluvit jediného slova. Pohyb po vile i kolem ní byl na divákovi samotném, mohl si zajít právě tam, kam ho to vábilo. Přízemí, první a druhé patro, prostor kolem – všude bylo co objevovat. Divák se tak stal aktivní silou, hledal si svou performanci situaci po situaci, pokoj po pokoji, pátral v interiéru i exteriéru. A pořád dokola se na již navštívená místa vracel, protože slyšel, že se tam odehrává něco nového. Avšak herci svou improvizovanou hrou pouze „našeptávali“, nikdy nenabízeli žádná zásadní řešení dramatických situací, dávali nahlédnout do konfliktů, které se mohly odehrát tak, či úplně jinak…

Autoři projekt charakterizují jako tzv. imerzivní divadlo, tedy takové, které diváka vtahuje do děje, obklopuje ho. Ano, diváky skutečně obklopily nás naznačené divadelní situace surreálné detektivky. Začátek a konec si ovšem museli najít sami. Publikum se stávalo herci, herci měli zase možnost pozorovat své diváky, kteří se individuálně zapojovali a beze slov komunikovali s celým site specific děním. Za povšimnutí rozhodně stály herecké výkony Evy Josefíkové v roli Mirjam Hillelové a Matěje Anděla jako Jaromíra.

Kateřina Šplíchalová Mocová, 6. 11. 2013

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.