Loutkar.online
Přelet 31. ročníkFoto: archiv festivalu

Loutky a tradice podruhé

V pátek 5. listopadu 2021 od 12 hodin se v pražském Divadle Minor, přesněji v prostoru tamějšího baru Loutka, uskutečnilo druhé pracovní setkání výzkumného projektu věnovaného tradici českého loutkářství.

Kolokvium Loutky a tradice IIFoto: Marie Sieberová MLK

Na kolokviu bylo prezentováno několik příspěvků s tematicky širokým záběrem: Jan Novák hovořil o Říši loutek a dalších tradičních loutkářských souborech, Nina Malíková se ve svém příspěvku zaměřila na Divadlo Spejbla a Hurvínka, Miloslav Klíma na nezávislý soubor Buchty a loutky, který letos slaví 30. výročí svého založení.

Kolokvium Loutky a tradice IIFoto: Marie Sieberová MLK

Studentka KTK DAMU Veronika Švecová se věnovala proměně a zpracování tradičních námětů a textů z hlediska autorského a dramaturgického v tvorbě Ivy Peřinové, Adéla Vondráková promluvila o tradici hraní pro předškolní publikum, Kateřina Dolenská se věnovala režijní tvorbě Jana Jirků a Simona Chalupová inscenaci experimentálního souboru Handa Gote a Faust.

Kolokvium Loutky a tradice IIFoto: Marie Sieberová MLK

Další setkání badatelského týmu se uskuteční v červnu 2022 během festivalu Skupova Plzeň. Závěrečným výstupem bude na sklonku roku 2022 vydání výpravné publikace a specializovaná loutkářská přehlídka konaná během Přeletu nad loutkářským hnízdem. V jednání je také výstava v Muzeu loutkářských kultur.

Kolokvium Loutky a tradice IIFoto: Marie Sieberová MLK

Na projektu průzkum živosti českého loutkářství zapsaného na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se podílí Ústav pro výzkum a studium divadla alternativního, loutkového a divadelní tvorby ve specifických skupinách na Divadelní fakultě AMU v Praze, České středisko UNIMA, Muzeum loutkářských kultur Chrudimi, časopis Loutkář a především Spolek pro podporu tradic loutkářství.

Kolokvium Loutky a tradice IIFoto: Marie Sieberová MLK

red, 7. 11. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.