Loutkar.online
Loutky v nemocnici - Cesta do VánocFoto: Městská knihovna Praha

Loutkový advent v knihovně

Na podzim vzala Městská knihovna v Praze pod svá křídla divadelní prostor známý jako Říše loutek, který se nachází v budově Ústřední knihovny se vstupem z Žatecké ulice. Na návštěvníky zde čeká nádherně zachovalý prostor historického loutkového divadla a bohatý sváteční program.

Loutkové divadlo je součástí budovy od jejího založení v roce 1928. Architekt Jan Roith ho navrhl ve stylu art deco s velkoryse řešeným zákulisím a scénou vybavenou moderním technickým zařízením, které funguje dodnes. Od samého počátku zde působí soubor Divadlo Říše loutek. Pod názvem Divadélko V říši loutek ho založili v roce 1920 sochař Vojtěch Sucharda a jeho žena, malířka Anna Suchardová-Brichová. Divadlo si brzy vydobylo značné umělecké renomé a jeho stávající prostory na Letné začaly být nevyhovující. Proto začal soubor působit v nově postavené budově Ústřední knihovny. Vnitřní prostory Říše loutek dodnes fascinují návštěvníky. Zejména výzdobou hlediště, kde vás upoutá hvězdné nebe nad hlavou a mnoho dalších, netradičních prvků.

Během adventu zahraje soubor Říše loutek dva vánoční příběhy a oblíbenou pohádku O pejskovi a kočičce, na kterou sem děti chodí pravidelně vždy na Štědrý den. Na rozdíl od Čapkovy pohádky hrané maňásky je vánoční představení Já bych rád k Betlému (režie František Kadlec) hráno marionetami a Nám, nám narodil se (režie Jan Novák) je hráno tyčovými loutkami.

Během adventu vystoupí také soubor Loutky v nemocnici s novou inscenací Cesta do Vánoc.

Ta provede diváky biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška a putování tří králů až do Vánoc letošních, pod stromek, kde je stále ještě ukryt betlém. Najdeme skutečný smysl Vánoc, který se odráží v barevných vitrážích slavnostně nazdobených kostelů a v oknech našich obýváků. Představení je doprovázeno živou hudbou a zpěvem tradičních koled a vánočních písní. Na tvorbě spolupracovali s kmenovými členy souboru i studenti a absolventi Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Režie Marka Míková.

Program a vstupenky najdete zde >>>

PR článek, 29. 11. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.