Loutkar.online
Cesta do Vánoc Loutky v nemocniciFoto: Michal Hančovský

Vánoční inscenace Loutek v nemocnici

Loutky v nemocnici připravují výpravné adventní představení Cesta do Vánoc v režii Marky Míkové v divadle Říše loutek

Velké vyřezávané marionety, loutky javajkového typu, originální maňásci ve spojení s herci na scéně, působivá scénografie využívající vitráže, zpěv tradičních koled i nových vánočních písní a především stále aktuální příběhy o stvoření světa a narození Ježíše s přesahy do současnosti… to jsou lákadla nového rodinného představení Cesta do Vánoc, které připravuje pod vedením režisérky, herečky a hudebnice Marky Míkové soubor Loutky v nemocnici ve spolupráci s Centrem českého loutkářství a Městskou knihovnou v Praze.

Premiéra výtvarně pojaté inscenace v režii Marky Míkové proběhne 28. listopadu v prostoru divadla Říše loutek v pražské Žatecké ulici, které je nově opět součástí Městské knihovny v Praze. Představení zde bude poté uváděno v prosinci každou adventní neděli a rovněž mezi Vánocemi a Silvestrem. Vedle Prahy s ním soubor Loutek v nemocnici, který již šestnáct let přináší radost pohádkami a písničkami dětem ve zdravotnických zařízeních, navštíví také Brno a vybrané nemocnice a léčebny v České republice. Vstupenky na pražské termíny jsou již nyní v prodeji v Ústřední pobočce knihovny na Mariánském náměstí i online na stránce www.loutkyvnemocnici.cz/cestadovanoc . Část vstupenek na tato představení je určena také jako dárek pro děti, které aktuálně tráví čas v nemocnicích. Od členů souboru je dostanou osobně při pravidelných návštěvách Loutek nemocnici u hospitalizovaných pacientů.

Malého i velkého diváka provede představení Cesta do Vánoc biblickými příběhy od stvoření světa přes narození Ježíška až k návštěvě pastýřů a putování tří králů. „Inscenace vychází ze starých lidových textů, které jsem upravila pro naše potřeby. Na několika místech do nich vstupují otázky a úvahy o současných Vánocích, také se tam objevují úryvky z některých básní. A samozřejmě těšení na Vánoce,“ líčí Marka Míková.

Na inscenaci společně s kmenovými členy souboru Loutky v nemocnici spolupracují i další loutkáři z řad studentů a absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. „Cesta do Vánoc je loutkové představení, ale herci budou na scéně stále přítomni. Jako ti, co dodávají loutkám duši a posunují děj kupředu,“ vysvětluje Míková.

Pro představení navrhla nové loutky Iva Bartošová Ščerbáková. Vznikly v dílně řezbáře Václava Krčála. „Využíváme různé druhy – přes marionety, maňásky až po loutky javajkového typu a manekýny. Některé budou velké a jiné docela droboučké,“ říká Míková. Autorkou originálně pojaté scény je rovněž Iva Bartošová Ščerbáková. „Scéna skýtá možnost světelných efektů, se kterými si zatím hrajeme a velmi nás baví, a tak doufáme, že i divák bude potěšen,“ dodává Marka Míková.

Inscenaci doprovodí živá hudba. „Budeme hrát jak známé koledy, aby si s námi mohlo publikum zazpívat, tak i několik autorských vánočních písní. Nebude to jen obvyklá lidová nota, která bude prostupovat příběhem. Půjde o jednoduchý doprovod a čistotu hlasu,“ uvádí Míková.

Představení je určeno rodinnému publiku – dospělým a dětem od 5 let. Zároveň je věnováno dětem, které byly, nebo jsou, hospitalizovány ve zdravotnických zařízeních a jejich blízkým. Část vstupenek na jednotlivá představení tak budou dostávat během podzimních návštěv malí marodi od týmu Loutek v nemocnici při pravidelných návštěvách ve zdravotnických zařízeních.

Inscenace Cesta do Vánoc se stává jedním z prvních nových programových bodů divadla Říše loutek od doby, kdy jej začala letos na podzim nově spravovat Městská knihovna v Praze. „Zdejší jeviště je vystavěno pro loutky a my potřebujeme vtrhnout na scénu a být součástí děje. Díky tomu je to pro nás radost a objevování nových možností,“ uzavírá Marka Míková.

Soubor Loutky v nemocnici již 16 let prostřednictvím loutkových představení pomáhá hospitalizovaným dětem, aby se zase smály. Ročně realizuje téměř tisíc návštěv malých marodů v nemocnicích a léčebnách po celé republice. Na začátku stál malý tým čtyř lidí, v současné době soubor absolvuje až 1 000 návštěv ročně na 90 odděleních. Díky dohodě s nemocnicemi jeho činnost běžela po téměř celou dobu koronavirových opatření. Soubor úzce spolupracuje s lékaři, aby se návštěva jeho členů stala součástí léčebného procesu konkrétních dětí. S většími projekty soubor jezdí i do dlouhodobých léčeben.

Termíny – Praha: 27. 11. ve 14.00, 28. 11. ve 14.00 a v 17.00 (premiéra), 5., 12., 19. 12., 27., 28. a 29. 12. 2021 vždy v 10.00 a ve 14.00.,

Městská knihovna v Praze, divadelní sál Říše loutek, Žatecká 1, Praha 1, dále představení pro školy a představení v léčebnách.

Termín – Brno: 17. 12. v 16:30, Divadlo Radost, Bratislavská 216/32, 602 00 Brno.

Režie: Marka Míková

Návrhy loutek a scéna: Iva Bartošová Ščerbáková

Výroba loutek: Václav Krčál

Kostýmy loutek: Marcela Krčálová

Hudba a texty: Marka Míková, Matyáš Míka a Ivan Wiesner

Hrají: Hana Grančičová, Natálie Havlová, Kryštof Míka, Jáchym Sůra, David Bolech, Markéta Lábusová

Světelný design: Šimon Kočí

Produkce: Jakub Matějka

Pro děti od 5 let

Veronika Švecová, 11. 11. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.