Loutkar.online
SNEHURKA IS NOT DEAD  MINORFoto: archiv divadla

Sněhurka is not dead, cinema is live

Divadlo Minor uvede v pátek 2. října 2020 od 18:00 premiéru inscenace Sněhurka is not dead režiséra Jakuba Vašíčka a dramaturga Tomáše Jarkovského, která navazuje na jejich úspěšnou rockovou Perníkovou chaloupku, jíž pro Minor vytvořili v roce 2012.

Divadelní formu tvůrci tentokrát výrazně posouvají – inscenace je založena na technice live cinema, kterou dlouhodobě používá výtvarník a scénograf Antonín Šilar. V roli zlé královny se představí herečka, zpěvačka a šansoniérka Monika Načeva.

Inscenace přináší známý příběh o zlé královně, krásné Sněhurce, zrcadle a sedmi trpaslících. Kdo by však čekal Sněhurku v podobě milounké princezny, bude nejspíše pořádně zaskočen. Minorská Sněhurka je puberťačka, co radši nosí vytahanou mikinu než šaty a cestu z lesa hledá s mobilem v ruce. Princ probouzející Sněhurku polibkem natáčí kutilská videa na Youtube a trpaslíci jsou členy hudební kapely, která to umí pořádně rozjet.

Používaná metoda live cinema spočívá v živém snímání na jevišti, živém střihu a promítání během představení. Divák tak má možnost vidět zabírané detaily a porovnávat celkový divadelní obraz s výsekem skutečnosti zobrazované na plátně.

Scénický koncert jsme si už v Minoru vyzkoušeli na Perníkové chaloupce. Při tvorbě nové inscenace jsme se ale chtěli posunout zase trochu dál. Proto jsme oslovili scénografa Tondu Šilara a přes klíčový motiv zrcadla koncert propojili s žánrem live cinema. Do příprav navíc vstoupila koronavirová karanténa, a tak jsme zničehonic tu zvláštní osamělost, kterou je pohádka o Sněhurce prostoupená, začali za zrcadly v podobě obrazovek zažívat na vlastní kůži. Koncepce proto vznikla dominantně po Skypu a do výsledné podoby se to nepřehlédnutelně propsalo. Takže výsledkem je na jedné straně možná trochu nezvyklá interpretace jednoho notoricky známého a krásného příběhu, a na druhé straně zpráva o dnešku a směru, kterým se ubírají naše životy,“ říká dramaturg Tomáš Jarkovský.

Autory hudby jsou Daniel Čámský a minorští muzikanti, kteří se „hudebně podepsali“ i pod Perníkovou chaloupkou – Luboš Nohavica, Dalibor Mucha a Tomáš Vychytil. Živou kapelu doplňují hudebníci Jan Matásek a Jan Hrovatitsch. V inscenaci se kromě Moniky Načevy představí herci Ondřej Bauer, Pavol Smolárik, Filip Nebřenský, Anna Bubníková, Markéta Ptáčníková a Hedvika Řezáčová.

Informace o inscenaci

Premiéra: 2. října 2020 v 18:00

Nejbližší repríza: 29. října 2020 v 18:00

Vstupenky jsou k dostání buď online nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:30 a 14:30–20:00; So–Ne 11:00–18:00)

Přístupné divákům od 9 let

Inscenační tým

Scénář: Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček

Režie: Jakub Vašíček

Dramaturgie: Tomáš Jarkovský

Hudba: Daniel Čámský, Dalibor Mucha, Lubomír Nohavica, Tomáš Vychytil

Scéna: Antonín Šilar

Světelný design: Antonín Šilar, Kryštof Melka

Kostýmy: Tereza Venclová

Asistentka scénografie: Eglė Šimėnaitė

Technická supervize: Erik Bartoš

Střih: Zuzana Walter, Alan Sýs

Kamera: Kryštof Melka, Ondřej Kudrna, Miloslav Pecháček

Hrají: Anna Bubníková, Pavol Smolárik, Filip Nebřenský, Ondřej Bauer, Monika Načeva, Markéta Ptáčníková, Hedvika Řezáčová

Kapela: Jan Matásek, Jan Hrovatitsch, Dalibor Mucha, Lubomír Nohavica, Tomáš Vychytil

Josef Horák, 29. 9. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.