Loutkar.online
Foto: FAMU

FAMU v kině – to nejlepší z mladé české animace.

Aerofilms a FAMU právě spouštějí novou distribuční platformu s názvem FAMU v kině. Do českých kin se tak letos dostanou úspěšné a celosvětově oceňované animované filmy studentů a čerstvých absolventů FAMU. Letošní výběr osmi krátkých filmů propojuje hlavní téma: ženský pohled na svět. Představí lehké i těžké životní chvíle z pohledu tvůrkyň z Katedry animovaného tvorby. FAMU v kině 01 vstupuje do kin 20.8.2020.

Všechny filmy představené v pásmu FAMU v kině 01 mají za sebou velké festivalové úspěchy, v případě filmu Dcera dokonce ten největší, kterého lze v oblasti filmového průmyslu dosáhnout. Dcera má za sebou již 200 uvedení na festivalech a filmových přehlídkách po celém světě. Získala 70 trofejí včetně studentského Oscara a nominaci na Cenu akademie v rámci kategorie krátký animovaný film. SH_T HAPPENS mělo světovou premiéru v roce 2019 na festivalu v Benátkách a bylo uvedeno např. na festivalech Sundance nebo Palm Springs. Snímek Podle Sylvie byl nominován do soutěže jednoho z nejzásadnějších festivalů animace na světě – Annecy a do programu jej zařadilI prestižní festival animace v japonské Hiroshimě. Animovaný dokument M E Z E R Y měl svoji světovou premiéru na festivalu dokumentárních filmů Visions Du Réel ve švýcarském Nyonu. Schovka má na svém kontě má 50 soutěžních uvedení po celém světě. Animovaný dokument Kdo se se mnou zatočí bude mít svoji mezinárodní premiéru v září v Německu a již nyní má potvrzených několik zahraničních uvedení.

„Vybrané filmy zpracovávají silná témata, k nimž přistupují z osobní perspektivy, se společenskou naléhavostí anebo z humorného až ironického nadhledu. Zároveň ukazují různorodé nejen technické, ale i estetické postupy a osobité styly autorek. Tato různost přístupů v objevování vztahu k důležitým tématům, ale i filmové řeči je pro studentskou tvorbu typická a mám radost, jak ji tato série ukazuje,“ dodává Andrea Slováková, děkanka FAMU.

Ve svém pilotním ročníku představuje FAMU v kině celkem osm krátkometrážních snímků jako to nejlepší z mladé animace v jednom celovečerním bloku. Filmy vybrané do prvního ročníku FAMU v kině se snaží přístupnou formou otevřít několik vztahových témat. Loutkové drama Dcera Darii Kashcheevy zkoumá neporozumění mezi otcem a dcerou, zatímco Sh_t Happens Michaely Mihályi a Davida Štumpfa s černým humorem účtuje se sexuální frustrací v partnerských vztazích. Výtvarně experimentální dokument Nory Štrbové vychází z osobního příběhu autorčina bratra a jeho boje se smrtelnou nemocí. Skrze tuto nešťastnou událost zkoumají ME Z E R Y lidskou paměť a sugestivně balancují na hraně reality. Animovaný dokument Kdo se se mnou zatočí Adely Križovenské zase na základě dvou reálných výpovědí poukazuje na stále neutěšenou situaci v oblasti dětské ústavní péče po roce 1989. Film Podle Sylvie režisérky Vericy Pospíšilové Kordić bude blízký každé matce – se vtipem ukazuje každodenní střídání ženských rolí tak, jak ho společnost i rodina vyžaduje. Poetický návrat do dětství snímek Schovka je návrat autorky Barbory Halířové do dětství. Úsměvný snímek Ahoj od Anny Paděrové, který je poctou režisérovi Miloši Formanovi, vznikl v rámci povinného cvičení posluchačů Katedry animace FAMU k technice lip sync. Pásmo uzavírá krátké humorné cvičení na ploškovou animaci s názvem Měj se ráda, které vytvořila Alžběta Suchanová a které poukazuje na zbytečný tlak médií a společnosti na tzv. dokonalost ženského těla.

FAMU v kině 01

Distribuční premiéra 19. 8. 2020

Ahoj / Anna Paděrová (1 min.)

Dcera / Daria Kashcheeva (15 min.)

Schovka / Barbora Halířová (7 min.)

M E Z E R Y / Nora Štrbová (8 min.)

Podle Sylvie / Verica Pospíšilová Kordić (12 min.)

Kdo se se mnou zatočí / Adéla Križovenská (7 min.)

Sh_t Happens / Michaela Mihályi & David Štumpf (13 min.)

Měj se ráda / Alžběta Suchanová (1 min.)

Celková stopáž 65 min.

Přístupné od 12 let.

Webové stránky

Facebook

Trailer

Eliška Míkovcová, 20. 8. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.