Loutkar.online

online platforma DIRE/ACT

Studenti režie a dramaturgie alternativního a loutkového divadla pražské DAMU vytvořili online platformu DIRE/ACT. Platforma slouží ke sběru a sdílení nejrůznějších cvičení, která mohou být nápomocná k procesu tvorby.

Studenti druhého ročníku využili čas nouzového stavu a sepsali cvičení načerpaná z vlastních divadelních zkoušek, z workshopů absolvovaných během studia nebo z knih týkajících se režijní praxe. Veškerý materiál, který se autoři rozhodli s ostatními sdílet, vyzkoušeli na vlastní kůži.

Formou internetového blogu se DIRE/ACT snaží fungovat nejenom jako inspirační zdroj, ale především jako otevřený prostor ke sdílení zkušeností z procesu tvorby. Každý se může zapojit a obohatit platformu, ze které mohou tvůrci čerpat a zároveň ji rozšířit. Již teď na blogu najdete cvičení, které sepsali studenti jiných oborů nebo ročníků. Webová stránka se zatím stále vyvíjí a momentálně je ve stavu work in progress.

Na platformě najdete různé typy cvičení rozdělených dle jejich charakteru nebo zacílení. Například se jedná o hry k rozehřátí, práci s textem, rozvíjení tématu nebo cvičení pohybová, hlasová či meditační. Některá cvičení jsou obohacena o ilustrace, které vytvářejí studenti scénografie KALD nebo jiní spřátelení výtvarníci. Pod hlavičkou „přidat cvičení“ naleznete jednoduchý formulář, díky kterému budou moci studenti přidaný text editovat a následně sdílet na platformě. Cílem DIRE/ACT je otevřít ostatním užitečné prvky z tvůrčího procesu a vytvořit co možná nejširší síť napříč celou uměleckou komunitou. Proto také platforma existuje i v anglickém jazyce, kde jsou veškerá cvičení přeložena. Takový přístup platí samozřejmě oboustranně, takže jakmile tvůrce přispěje na anglickou verzi blogu, bude jeho příspěvek přeložen a přidán do verze české.

Divadlo v posledních týdnech zažilo čas útlumu, což většina tvůrců využila k zastavení se a možná i k přehodnocení určitých životních návyků. Návrat zpět do běžného režimu a zkušebního procesu bude pomalý a náročný. Platforma DIRE/ACT může posloužit jako odrazový můstek a svým názvem připomíná, že divadlo je čin, který prostě nesnese odkladu.

Markéta Labusová, 2. 6. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.