Loutkar.online
Tajomný majákFoto: archiv divadla

TAJOMNÝ MAJÁK. Divadlo o a pre teenagerov v BDNR

Vo výnimočnom Roku slovenského divadla, v roku 2020, sa BDNR rozhodlo intenzívnejšie priblížiť tejto vekovej kategórii. Novým krokom v dramaturgii divadla, krokom k teenagerskému publiku, je premiéra Tajomný maják.

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici sa dlhodobo venuje tvorbe inscenácií pre dospelých. Zároveň kontinuálne spolupracuje so školami všetkých stupňov, teenagermi, teenagerkami druhého stupňa ZŠ, stredoškolákmi, stredoškoláčkami a (ich) dospelými. Na Slovensko sa po prvýkrát dostáva dielo súčasnej ruskej dramatičky, spisovateľky Xenie Dragunskej, ktorá sa symetricky venuje tvorbe pre deti a tvorbe pre dospelých. Tvorba pre mladých ľudí, teenagerov, teenagerky má v autorkinom diele významné miesto, vo forme divadelných hier, poviedok a filmových scenárov. Tému dospievania spracováva jej literárne oceňovaný román Zblúdilý bicykel. Pozornosť vyvolal film Я вам больше не верю/ Ja vám už neverím (pracovný preklad), ktorý vznikol na základe Dragunskej hry Ryšavá hra a venuje sa komplikovaným sociálnym otázkam v súvislosti so životom násťročných.

Text na objednávku divadla preložila renomovaná prekladateľka Ivana Kupková.

Dramatička Xenia Dragunská prijala pozvanie divadla a osobne sa zúčastní slovenskej premiéry svojej hry.

Pri tejto príležitosti s divadlom po prvýkrát spolupracuje renomovaná slovenská režisérka, ktorá má s tvorbou pre teenagerov, teenagerky bohaté skúsenosti. Júlia Rázusová je dvojnásobnou laureátkou ocenenia DOSKY za najlepšiu réžiu. Prvýkrát cenu získala v roku 2018 za inscenáciu Znovuzjednotenie Kóreí (Štátne divadlo Košice). Po druhý raz v roku 2019 za inscenáciu Moral Insanity (Prešovské národné divadlo). Pochádza a žije v Prešove, kde spolu s dramatičkou Michaelou Zakuťanskou v roku 2013 založila úspešnú scénu Prešovské národné divadlo (koncept PND taktiež získal nomináciu na ocenenie DOSKY).

J. Rázusová spolupracuje s profesionálnymi činohernými, bábkovými, alternatívnymi divadlami z celého Slovenska. V Banskej Bystrici režíruje po prvýkrát.

„Dragunská prináša konkrétny príbeh na pomedzí reality a fantázie. Hlavné hrdinky sú tínedžerky zachytené v špecifickom momente dospievania, kedy veľa vecí vnímame akoby v hmle. Buď cez optiku emócií alebo faktov, v ktorých často slepo kopírujú názory dospelých. Je to obdobie hľadania svojej vlastnej identity. Dragunská sa venuje rovnako téme “normálnosti„, čo je v rámci medziľudských vzťahov normálne, morálne, čestné? Kde je hranica dôvery v rámci rodičovstva či, priateľstva? To sú dôležité otázky, ktoré v hmle neponúkajú odpovede, ale podnecujú k objavovaniu vlastného kritického myslenia a vyhodnocovania situácii na základe našich hodnôt a presvedčení.“ Júlia Rázusová v rozhovore pre newsletter divadla Zvesti.

Réžia: Júlia Rázusová, Preklad: Ivana Kupková, Dramaturgia: Iveta Škripková, Výprava (kostýmy, bábky): Katarína Caková, Hudba: Elia Moretti.

Hrajú: Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Andrej Polakovič, Alena Sušilová, Filip Štrba, Mária Ševčíková a.h.

Premiéra inscenácie sa uskutoční 7. februára 2020 v divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí, Skuteckého 14, BB. Prvá repríza sa koná 11. februára 2020.

Monika Tatarková, 30. 1. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.