Loutkar.online

Z jihu na pražská jeviště

I v letošním roce k vám Jihočeské divadlo po jižní spojce posílá neobvyklý divadelní zážitek. V rámci II. ročníku divadelní přehlídky Jihočeského divadla v Praze s názvem JIŽNÍ SPOJKA 2020 můžete odvrátit zombie apokalypsu, zažít (ne)normální rodinnou oslavu nebo se zúčastnit inscenační porady Jihočeského divadla.

Od 1. do 16. února můžete na pražských jevištích zhlédnout novinky z produkce baletního, operního i činoherního souboru. S nabitou produkcí přijede i soubor Malého divadla, který se zaměřuje především na autorskou tvorbu pro mladé diváky.

Malé divadlo si pro tento rok pro pražské diváky připravilo dvě netypické inscenace. Divadelní přehlídku v Praze tento rok odstartuje inscenace Návod k přežití zombie apokalypsy, která poukazuje na úpadek zdravého rozumu v současném světě. Z éteru rozhlasu se posluchači dozvídají hrůzné zprávy o napadení občanů zombíky. V prostorách rozhlasu jsou pak jeho zaměstnanci přímými svědky proměny některých z nich. Co způsobuje, že se lidé mění na neživá monstra? A zachová si nakonec někdo zdravý rozum? Apokalyptickou inscenaci z pera autorského dua Janek Lesák & Natálie Preslová mohou diváci shlédnout v divadle DISK.

Janek Lesák a Natálie Preslová: GAMEFoto: Jihočeské divadlo, p.o.

Po loňském úspěchu z minulého ročníku Jižní spojky opakuje Jihočeské divadlo hru GAME, jejíž tvůrci jsou opět Janek Lesák a Natálie Preslová. Během představení si diváci v NoDu mohou zažít divadlo na vlastní kůži, v GAME se totiž sami stanou hlavními tvůrci hry. Neexistuje žádné jeviště či hlediště, je to hra o jejímž průběhu rozhodují právě sami diváci – hráči. Během participačního divadla pro celkem 50 hráčů postaveného na principech LARPu (Live Action Role Playing Game) budou „diváci“ spolu s profesionálními herci plnit úkoly, taktizovat a vžívat se do charakteru postav šitých na míru ve stylu 30. let 20. století. Přijďte si zahrát. Jak hra dopadne, bude jen na vás.

Více o představeních pořádané na Jižní spojce najdete na webu

Program Jižní spojky 2020

1. 2. 2020 / 19:30 / DIVADLO DISK Janek Lesák & Natálie Preslová

Návod k přežití zombie apokalypsy – maso na divadle / Malé divadlo

2. 2. 2020 / 19:30 / NOD Petra Soukupová

Pod sněhem – taková normální rodinná oslava / Činohra

8. 2. 2020 / 14.00, 20.00 / NOD

Janek Lesák & Natálie Preslová

GAME – divadlo, které musíte zažít / Malé divadlo

10. 2. 2020 / 19.30 / DIVADLO DISK Bertolt Brecht

Zadržitelný vzestup Artura Uie – politická satira / Činohra

11. 2. 2020 / 19.00 / STAVOVSKÉ DIVADLO – FESTIVAL OPERA 2020

Giuseppe Verdi

La traviataromantická opera / vstupenky na www.narodni-divadlo.cz

16. 2. 2020 / 20.00 / DIVADLO PONEC Štěpán Benyovszký, Marek Svobodník, Ondřej Vinklát

Inscenační poradataneční show k výročí Jihočeského divadla / Balet

1. 2. 2020 / 19:30 / DIVADLO DISK

Janek Lesák & Natálie Preslová

Návod k přežití zombie apokalypsy – maso na divadle / Malé divadlo

režie: Janek Lesák

2. 2. 2020 / 19:30 / NOD

Petra Soukupová

Pod sněhem – taková normální rodinná oslava / Činohra

Blanka, Olina a Kristýna, tři sestry jedou na oslavu otcových narozenin. Auto je plné jejich netrpělivých dětí a dárků a v hlavách jim víří myšlenky – na nedodělanou práci, nespolehlivého milence, na kila, která po porodu nejdou dolů a manželovu častou nepřítomnost… Navíc je mezi sestrami plno starších i novějších křivd a to, co je čeká u rodičů, by je ani ve snu nenapadlo. Trefná psychologická sonda do vztahů v současné rodině se s bravurou pohybuje mezi komikou a tragikou. Takovou jízdu zimní krajinou jste nezažili! Nebo možná ano…

režie: Jana Kališová

8. 2. 2020 / 14.00, 20.00 / NOD

Janek Lesák & Natálie Preslová

GAME – divadlo, které musíte zažít / Malé divadlo

Participační divadlo postavené na principech LARPu. Detektivka, o jejímž průběhu můžeš rozhodnout ty sám. Staň se hráčem i ty! Neexistuje únikový východ, neexistuje záchranné heslo. Musíš hru hrát a dohrát.

/ režie: Janek Lesák

10. 2. 2020 / 19.30 / DIVADLO DISK

Bertolt Brecht

Zadržitelný vzestup Artura Uie – politická satira / Činohra

Arturo Ui je obratný a všehoschopný člověk, bohatství už má, takže teď touží po moci. Po moci, která by mu zajistila nerušenou prosperitu. Krok za krokem budete sledovat, jak roste jeho vliv, jak se mu daří manipulovat politiky, korumpovat tisk, policii i soudy a postupně ovládat celou zemi. Jeho vzestup je stále nebezpečnější a nebezpečnější, dá se ještě zadržet?

režie Martina Schlegelová

11. 2. 2020 / 19.00 / STAVOVSKÉ DIVADLO – FESTIVAL OPERA 2020

Giuseppe Verdi

La traviata – romantická opera

Violetta Valéry je jednou z nejslavnějších operních hrdinek všech dob. Jejím reálným předobrazem byla Maria Duplessis, oslňující hvězda pařížské vyšší společnosti 40. let 19. století. Výjimečný ženský osud, láska, které tato proslulá kurtizána nejvyšší obětí dokázala, že ji miluje víc než sebe, to vše sugestivně zpracoval už Alexandre Dumas ml. v novele Dáma s kaméliemi a sám ji poté zdramatizoval. Když tuto hru uviděl v roce 1852 v Paříži Verdi, rázem v ní spatřil zrcadlo svých vlastních citů k osudové ženě, pěvkyni Giuseppině Strepponi. Tato inspirace podnítila hudební drama, jež svou ryzostí ční nad dobou i prostředím a vybízí k stále novým inscenačním řešením.

V režii a choreografii Veroniky Poldauf Riedlbauchové vystoupí v hlavní roli Marie Fajtová Svatopluk Sem získal za roli otce Germonta cenu Thálie za rok 2017!

16. 2. 2020 / 20.00 / DIVADLO PONEC

Štěpán Benyovszký, Marek Svobodník, Ondřej Vinklát

Inscenační porada – taneční show k výročí Jihočeského divadla / Balet

Vymyslet představení k výročí 100 let od založení Jihočeského divadla není nic jednoduchého. První uvedení se blíží a přitom se velkoryse naplánovaný koncept představení hroutí režisérovi pod rukama. Pak se zhroutí i režisér. Přijde nový, s novým konceptem, ale ten nepřečká ani první zkoušku. Řediteli divadla už pomalu tečou nervy a sahá ke stále drastičtějším řešením.

Bude z toho nakonec velkolepý kostýmní balet, progresivní minimalistické dílo nebo lidová zábava s dechovkou? Který z tvůrců prosadí svou vizi? Podaří se udělat vůbec něco? A co je na těch stech letech divadla nakonec opravdu důležité?

V roli ředitele se můžete těšit na herce Jiřího Lábuse.

PR divadla, 28. 1. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.