Loutkar.online
Naivní divadlo Liberec Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!Foto: Josef Ptáček


Naivní divadlo Liberec slaví sedmdesátiny

V listopadu vyvrcholí jubilejní rok Naivního divadla. V červnu proběhl 25. ročník mezinárodního festivalu Mateřinka a na konci tohoto měsíce divadlo oslaví úctyhodné 70. narozeniny.

Na podzim roku 1949 byla založena na základech předválečného libereckého amatérského loutkářství místní pobočka Ústředního loutkového divadla v Praze, velmi záhy přejmenovaná na Krajskou loutkovou scénu. Vzniklo tak jedno z prvních profesionálních loutkových divadel v tehdejším Československu, které od roku 1968 funguje pod názvem Naivní divadlo a od roku 1991 mu přibyl k názvu i Liberec.

Kulaté výročí divadlo připomíná sobě i divákům formou menu o několika chodech. Již v půli října s předstihem rozbalilo dárek v podobě nové premiéry určené mládeži a dospělému publiku. Hudebně-výtvarnou instalaci Pouť krkonošská, kterou na motivy povídky Karla Hynka Máchy a s hudbou uznávaného dua Kora et le Mechanix se souborem nastudoval Filip Homola.

Na samém sklonku listopadu pak proběhnou dva speciální večery. Nejprve vystoupí pražské Studio Ypsilon, které je s historií Naivního divadla neodmyslitelně spjaté, neboť v Liberci vzniklo, v letech 1968–1978 zde úspěšně působilo a jeho principál Jan Schmid je dokonce autorem názvu Naivní divadlo. Ypsilonka přijede ve čtvrtek 28. listopadu s hudebně taneční revue Kostky jsou vrženy aneb Don Juan, která je nejen variací na juanovské téma, ale především poctou Osvobozenému divadlu, ponejvíce pak skladateli Jaroslavu Ježkovi.

O den později, v pátek 29. listopadu, se v 17:00 hodin uskuteční v Galerii pod libereckou radnicí Setkání na výstavě s názvem Dvě výročí, která je oběma zmíněným jubileím věnována. Návštěvníci zde naleznou ukázky scénografií a loutek z mnoha starších divadelních inscenací a na fotografiích budou moci zavzpomínat na historii divadla i mezinárodního festivalu Mateřinka. Výstava zůstane v galerii až do konce roku 2019.

Narozeninový program vyvrcholí galavečerem v Naivním divadle, kde se sejdou pozvaní hosté, osobnosti společenského a kulturního života, bývalí zaměstnanci, divadelní odborníci a kolegové z ostatních divadel. V rámci večerního programu proběhne křest dvou nově vydaných publikací (graficky upravil Roman Karpaš) mapujících obě letošní výročí a také předpremiéra téměř hodinového dokumentu České televize (ČT Art) s názvem Naivní divadlo Liberec. Chybět nebude ani tradiční tombola, organizovaná hereckým souborem Naivního divadla.

Milé Naivní divadlo, tak všechno nejlepší!

Stanislav Doubrava, 22. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.