Loutkar.online
Bábkové divadlo na Rázcestí Zamatový zajačikFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Bábkové divadlo na Rázcestí otvára 59. divadelnú sezónu

V nedeľu 8. septembra sa po prvýkrát v novej sezóne otvorí vila Dominika. Prvá nedeľa prinesie najnovšiu rozprávku z repertoáru divadla, čarovný príbeh o splnenom sne plyšového králika Zamatový zajačik. Rozprávka mala premiéru na konci predchádzajúcej sezóny, pri príležitosti Dňa detí.

Sezóna 2019/2020

BDNR zameralo novú sezónu najmä na tvorbu pre deti. Mali by vzniknúť 4 nové tituly. Prvá premiéra je už v septembri. Stane sa ním divadelná adaptácia svetoznámeho príbehu britskej autorky Jill Tomlinson O malej sove, ktorá sa bála tmy. Príbeh sovieho mláďaťa Plopa (v slovenskom preklade Flopa) je známy a obľúbený u detí a rodičov, rovnako v divadlách vo viacerých krajinách Európy (Veľká Británie, Nemecko, Taliansko, Maďarsko…). Na Slovensko sa aktuálne dostáva vôbec po prvýkrát, po 50 rokoch od svojho vzniku. Inscenáciu s tvorivým tímom pripravuje režisér, umelecký šéf BDNR Marián Pecko: „Tento, milý až dojemný, príbeh o strachu malej sovy, je múdrou metaforou o poznávaní sveta. A kto sa zoznamuje so svetom intenzívnejšie, než dieťa? Príbeh o prekonaní strachu z tmy a poznávaní vecí okolo nás vypovedá o tom, čo je podstatné pre nás všetkých. Čím viac

poznania, tým menej tmy a hrôzy z tmy. Príbeh Flopa učí deti poznávať veci okolo seba, a nám dospelým pripomína, aké dôležité je neustále sa rozprávať /byť/ s deťmi…“

Premiéra inscenácie sa uskutoční 29. septembra v sále divadla.

Na január 2020 je pripravená adaptácia zaujímavého príbehu podľa rozprávky švajčiarskeho pedagóga, redaktora, divadelníka Jakoba Streita. Príbeh o Stratenej čiapke (pracovný názov) je jednou z rozprávok o pravdovravnosti, ktoré J. Streit venoval svojim žiakom, žiačkam a najmä ich rodičom. Inscenácia je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Pre deti od 4 rokov.

Sezóna prinesie nový impulz batoľatám a ich rodičov. Pokračovanie divadelného cyklu pre najmenších, ktorý je známy pod názvom Batolárium, je inšpirované lesnými obyvateľmi a ich príbehmi. Šiestu časť cyklu pod pracovným názvom Šepot lesa (pracovný názov) pripravuje renomovaná poľská tvorkyňa v oblasti divadla pre deti Honorata Mierzejewska-Mikosza so svojim tímom. Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Premiéra je plánovaná na marec 2020.

Rok 2020 je Rokom slovenského divadla. Pripomíname si storočnicu existencie profesionálneho divadla v našej krajine. Takúto udalosť Slovenská republika oslavuje po prvýkrát vo svojej histórii. V roku 2020 Bábkové divadlo na Rázcestí zároveň oslávi 60. narodeniny. Obidve udalosti si BDNR pripomenie špeciálnymi podujatiami a akciami.

Prvým impulzom k oslave sa stane posledná inscenácia sezóny 2019/2020 Hra alebo Zahrajte sa s nami! Ide o návrat k obľúbenej hre básnika, dramatika Jozefa Mokoša, ktorý v 60. a 70. rokoch pôsobil v Krajskom bábkovom divadle v Banskej Bystrici ako dramaturg, umelecký šéf a neskôr riaditeľ. Premiéra hry je plánovaná na jún 2020. Inscenáciu symbolicky pripravujú Iveta Škripková a Marián Pecko.

„Všetky tituly majú ambíciu osloviť deti rôznych vekových kategórií. A samozrejme ich rodičov. Majú za cieľ osloviť s témami, s príbehmi, čo deti a rodičia prežívajú, ale málokedy o tom hovoria, premýšľajú, spoznávajú, ale vďaka divadlu sa o tom porozprávajú… Zameriavame sa na kvalitné spoločenské a ľudské témy. Na autorov/autorky, čo nepoznáme v slovenskom prostredí, a predsa sú výnimočnými v európskom, či svetovom kontexte. Ich prítomnosť a dielo v našich podmienkach bude pre nás obohatením.“ Iveta Škripková.

Jeden titul sezóny bude venovaný mladým dospelým divákom a diváčkam. „Chceme sa priblížiť pocitom a poznávaniu v čase teen age. Uvažujeme o deťoch, čo prestali byť deťmi, a predsa nemôžu byť ešte dospelými… Paradox zvláštneho veku, zvláštneho stavu, ktorým musíme prejsť, či chceme alebo nechceme, úspešne analyzuje tvorba, nám doteraz málo známej až neznámej autorky Xenie Dragunskej. To je náš vklad a krok k teen age.“

Montážou pôvodnej hry Plávky a poviedok súčasnej ruskej autorky vzniká text Bozkávať sa, zakázané! Texty X. Dragunskej majú jedinečné, často neuveriteľné nadprirodzeno-realistické príbehy, pretkané iróniou a humorom. Jej dielo býva prirovnávané k tvorbe popredného autora ruskej surrealistickej avantgardy Daniila Charmsa. BDNR prinesie autorku na slovenské divadelné dosky po prvýkrát. Inscenácia vzniká v réžii hosťujúcej režisérky Júlie Rázusovej, jednej z profilových osobností súčasného bábkového a alternatívneho divadla.

„Nová autorka, nová režisérka, nová téma. Veríme, že zaujme všetkých, bez ohľadu na vek,“ dodáva

Iveta Škripková.

Monika Tatarková, BDnR, 4. 9. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.