Loutkar.online
Polárkový dortFoto: Divadlo Polárka

Festival Polárkový dort počtvrté

Divadlo Polárka zahajuje novou sezónu.

Divadlo Polárka zahájí sezónu 2019/2020 již čtvrtým ročníkem festivalu Polárkový dort. Předposlední zářijový víkend bude v budově divadla a v šapitó v blízkém Björnsonově sadu k vidění třináct představení pro děti různého věku a každý festivalový den bude zakončený hudebním koncertem.

Divadlo Polárka během tří dnů uvede všechny premiéry loňské sezóny, a to inscenace Co šeptají stromy (0+), Jak děti zachránily motýly (3+), Vinnetou (6+), Siddhártha (9+), Homo zabijens: Konec lovců mamutů (9+) a Ve jménu republiky (13+). V Björnsonově sadu navíc zahájí nedělní program Taneční hodiny pro nejmenší neboli TANČÍRNA (2+).

Kromě domácích inscenací navštíví Brno také řada hostujících souborů. Jmenovitě to bude Studio Damúza s Perníkovou chaloupkou pro děti od pěti let, Toy Machine s Pinnocchiem pro děti od tří let, Divadlo Continuo s inscenací ZUNA pro děti od pěti let a Divadlo Víti Marčíka s pohádkou O holčičce, která se ještě nenarodila pro děti od šesti let.

O večerní festivalovou atmosféru se v pátek postará kapela Divadla Polárka Polaris, v sobotu kapela Divadla rozmanitostí z Mostu Nedloubej se v nose a v neděli kapela Bombarďák. Po celou dobu festivalu budou pod vedením polárkovských divadelních lektorů probíhat v Björnsonově sadu různé dílny pro děti.

Divadlo Polárka vstupuje tímto festivalem do své dvacáté druhé sezóny, která nese název Pravda a lež. Diváci se v ní mohou těšit na šest nových a jednu obnovenou premiéru.

Polárkový dort

20.–22. září 2019 v Divadle Polárka a Björnsonově sadu

PROGRAM FESTIVALU

Pátek 20. 9.

10.30 – Co šeptají stromy? / Malá scéna / 0+

14.00 – Co šeptají stromy? / Malá scéna / 0+

16.00 – Perníková chaloupka / Studio DAMÚZA / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / 5+

16.00 – Vinnetou a slavnostní zahájení festivalu / Velká scéna / 6+

19.00 – koncert kapely Polaris / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / pro rodiče s dětmi

Sobota 21. 9.

10.30 – Pinnocchio / Toy Machine / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / 3+

10.30 – Vinnetou / Velká scéna / 6+

14.00 – ZUNA / Divadlo Continuo / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / 5+

15.30 – Jak děti zachránily motýly / Malá scéna / 3+

17.30 – koncert kapely Nedloubej se v nose / Divadlo rozmanitostí Most / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / pro děti s rodiči

19.00 – Homo zabijens: Konec lovců mamutů / Velká scéna / 9+

Neděle 22. 9.

10.30 – TANČÍRNA / Divadlo Polárka / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / 2+

13.00 – Siddhártha / Velká scéna / 9+

15.30 – O holčičce, která se ještě nenarodila / Divadlo Víti Marčíka / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / 6+

17.30 – koncert kapely Bombarďák / ŠAPITÓ – Björnsonův sad / pro děti a jejich rodiče

19.00 – Ve jménu republiky / Velká scéna / 13+

Nová sezóna Divadla Polárka

Sezónu 2019/2020 otevře v Divadle Polárka stejně jako tu předchozí její bývalá umělecká šéfka režisérka Hana Mikolášková, a to irskou pohádkou Zdeňky Psůtkové O Glashtinovi a slepé dívce. Inscenace o bytostech zrozených z mořských vln a zaslepenosti vlastními sny bude cílená na diváky od sedmi let.

K Vánocům chystá Polárka dvě speciální produkce. Z Divadla U stolu se na velkou scénu Polárky přemisťuje inscenace režisérky Zoji Mikotové Ježíškova košilka. Básně Jana Zahradníčka v ní spojují lidové legendy o narození Ježíška s příběhy květin, ptáků i lidí. Na malé scéně vznikne participační představení v režii vedoucí lektorů Divadla Polárka Juliány Vališkové Jak jsem plul ke královně Severu. Děti i jejich rodiče se v něm budou moci interaktivně zapojit do hledání královny Severu a toho, co si ve skutečnosti přejí k Vánocům i od života.

Inscenaci pro střední školy, druhé stupně základních škol a dospělé publikum Geronimo připraví režisér Jan Kačena, jehož Škola Malého stromu v Polárce vstupuje již do své třetí sezóny. Kačena se bude opět věnovat indiánské tematice. Tentokrát bude zkoumat kolik pravdy a lži se dá nalézt v příběhu legendárního apačského náčelníka Geronima.

Umělecký šéf Polárky Jan Cimr chystá na březen inscenaci Magor dětem …a jejich strašidlům pro všechny děti od pěti let, které se někdy cítí samy a bojí se. Těšit se můžete na divadelně-hudební zpracování poezie, kterou svým dvěma dcerám posílal z vězení Ivan Martin Jirous.

O loutkové zpracování knížky Daisy Mrázkové Slon a mravenec se postará režisér Radek Beran, člen pražského loutkového souboru Buchty a loutky. Inscenace pro děti od tří let se bude za pěkného počasí hrát i v exteriéru. Ústředním motivem pohádky jsou nesnáze, které mohou plynout z kamarádství někoho tak velkého, jako je slon, s někým tak malým, jako je mravenec.

Poslední premiéra sezóny 2019/2020 vznikne na základě výzvy pro studenty uměleckých škol Start-up vol. 2. Z velké konkurence sedmnácti vesměs pečlivě vypracovaných projektů z JAMU, DAMU a VŠMU se do dramaturgického plánu Polárky nakonec dostal titul Jsi tu, Netvore? režiséra Marka Davida z brněnské JAMU. Půjde o dobrodružný příběh pro děti od sedmi let o chlapci, který se vyrovnává se smrtí své matky.

Kromě premiér chystá Polárka jako každý rok množství akcí, jako je festival Polárkový dort, kterým tradičně otevírá sezónu, nebo víkendovou oslavu třicátého výročí Sametové revoluce v rámci celorepublikové Noci divadel, Den dětí a řadu menších akcí, nedělní workshopy pro veřejnost nebo koncerty kapely Polaris.

Divadlo Polárka, 7. 9. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.