Loutkar.online

Dobrodružství na trase Liberec–Dakar

Liberecký dramatik Tomáš Syrovátka přišel s nápadem volně navázat na úspěšnou Pohádku o Raškovi, kterou s Martinem Tichým v Naivním divadle připravil již před deseti lety. Opět se vrátil ke sportu a regionálnímu tématu se světovým přesahem, a tak vznikla hravá Pohádka o Liazce, o které nám víc prozradil dramaturg Naivního divadla Vítek Peřina.

Kam se s Liazkou diváci vypraví? Vycházíte ze skutečných reálií?

Diváci se podívají do jedné z poboček slavného severočeského závodu LIAZ, který se rozhodne vyslat svou posádku na slavnou pouštní rallye Paříž–Dakar. A s našimi třemi hrdiny, kteří byli do té doby především závozníky vratislavického pivovaru, absolvujeme celý závod. Tomáš Syrovátka se při psaní scénáře volně inspiroval celou historií účasti Liazek na rallye. Naši hrdinové se například při svém prvním divadelním závodu umístí na třetím místě, což se ale ve skutečnosti stalo až při jejich druhé účasti, neboť při první nebyli z technických důvodů klasifikováni. Křestní jména hrdinů zase odkazují k posádce tvořené Jiřím Moskalem, Františkem Vojtíškem a Pavlem Záleským, která se v roce 1988 umístila z Liazek historicky nejvýše – na druhém místě…

Jaké pohádkové motivy jste s příběhem propojili? A přijde si na své i něžnější pohlaví?

Něžné pohlaví si přijde na své nejvíc. Vždyť může během celého představení sledovat trojici super mužských hrdinů, navíc v podání krásných mladých herců z Naivního divadla! A pokud jde o pohádkové motivy, Tomáš zapojil do textu odkazy na příběhy s vůní pouště a orientu. Určitě je každý divák pozná.

Výtvarníkem inscenace je tentokrát Robert Smolík. Jak si poradil s jejím řešením?

Pohádka o Liazce – to je jedna velká hra na závody kamionů. Inscenátoři střídají u jednotlivých etap perspektivu pohledu. Tím pádem se mění i velikosti kamionů, na jejichž podobě se Robert Smolík vyřádil. Někdy se hraje s malými auty velikosti angličáků, které snímá kamera, jindy se závodí s půlmetrovými modely po celém jevišti, další etapu vidíme čelní detail na kabinu a v ní živé herce. Nechybí ani helikoptéra s novináři, ta k rallye Paříž–Dakar také neodmyslitelně patří.

A s jakým tématem tentokrát děti, ale i jejich rodiče oslovujete?

Rodiče určitě potěší historické reálie, které se v inscenaci objeví: tedy záběry z dobových filmových magazínů, fotografie starého Liberce, repliky závodních Liazek v různých formátech. Pobavit by je mohlo i zasazení typicky severočeských rekvizit – tedy piva či lyží – v prostředí saharské pouštní rallye. Ale samozřejmě nejdůležitější je tematická rovina, ve které hraje prim síla přátelství, obětavost a vytrvalost… Bez toho to nefunguje v žádné partě, která vyráží za společným cílem, ať už se ten cíl nachází v hlavním městě Senegalu, nebo kousek za Hradcem.

Článek je převzat z festivalového zpravodaje Divadla evropských regionů Hadrián. Neprošlo redakční úpravou.

Pavla Bergmannová, 28. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.