Loutkar.online
Spolek loutek LOUTKINO Brno Rybář a velryba Loutkářská Chrudim 2019Foto: Lucie Čížková

Nechtěli jsme dělat žádnou řachandu

Z programu letošní Loutkářské Chrudimi vybíráme: Rybář a velryba (Spolek loutek LOUTKINO Brno). Rozhovor: Magda Zicháčková

V prvé řadě bych vám chtěla poděkovat za představení, povedlo se…

Jo, jsou stateční, drží se. V tomhle počasí je to náročné pro herce i diváky. Ale to nemá smysl komentovat, vždy mám nějaké výhrady. Hráli jsme dnes trochu improvizovaně, protože se jednomu z chlapců, který hraje rybáře, neudělalo dobře. Hráli jsme tedy jen ve třech. Ale to není nic dramatického, jsme zvyklí na tenhle typ alternací.

To se vám podařilo, protože nebylo poznat, že jeden chybí.

To jsem rád. Zasvěcení to ale určitě poznali.

V programu jsem se dočetla, že se občas režijně či autorsky podílejí i děti, je to případ i u této inscenace?

Děti zasahují svými nápady. Pokud nějaký mají v průběhu zkoušek či při přípravě představení, tak ho použijeme. Vždy je vybídneme, aby nám daly zpětnou vazbu, ale i ony samy chodí s nápady. Pokud nápad stojí za to, není problém ho použít.

Kolik dětí máte v souboru?

Asi 12 dětí. Hrajeme v takových partách. Máme 3 skupiny a ta nejvyzrálejší, která to zvládla nejlíp, je dnes tady.

Jezdíte na soutěže často?

Například na Loutkářské Chrudimi jsme již podeváté. Ale jinak se účastníme i přehlídek nesoutěžních, jako bylo Brnkání nebo Mezi panely. Obvykle se hraje pro dětské diváky, jsme školní soubor. Ale když nás pozvou či se naskytne nějaká příležitost, tak rádi vystoupíme.

Z jaké lidové pohádky vaše inscenace vychází? A jak jste při přípravách postupovali?

Nechtěli jsme dělat žádnou řachandu, nic legračního. Proto padl výběr na severskou pohádku, konkrétně na inuitskou. Vzali jsme si z ní pouze motiv. Spíš se jedná, než aby se mluvilo. Postupně jsme vršili děj tak, jak jde za sebou a pak jej různě skládali. Scházíme se jedenkrát měsíčně a bylo to asi půl roku intenzivního zkoušení.

Recenzi, kterou pro festivalový zpravodaj napsala Michaela Homolová, i záznam z diskuze o inscenaci Rybář a velryba si můžete přečíst ve třetím čísle Vykřičníku.

Magda Zicháčková, 4. 7. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.