Loutkar.online
Dlouhý, Široký a Bystrozraký, KALD DAMUFoto: Lukáš Hamáček

Mateřinka očima studentů KALD, den pátý

Dlouhý, Široký a Bystrozraký, vi.TVOR – KALD DAMU

Na inscenaci mě nejvíc baví její humpoláctví, neotesanost a hrubost – pokud tato slova chápeme v jejich nejlepším smyslu. Totemové loutky, v kterých ještě můžeme vidět kusy dřeva, z nichž jsou vyřezané, krásně zapadají do velmi funkční scénografické konstrukce. K tomu všemu se hodí i chlapácké loutkoherectví, které se s ničím nepáře a neustále shazuje samo sebe. To ale neznamená, že by v hereckých výkonech a vodění loutek chyběly zručnost a preciznost – naopak.

Ač jsem si myslela, že pohádku o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém znám jako své boty, hned na začátku představení mi došlo, že si pamatuju pouze tři titulní postavy pohádky, příběh vůbec. Proto mi naprosto vyhovovalo, že autoři inscenace s příběhem zacházeli velmi citlivě a invenčně se vyřádili spíš na specifických vlastnostech loutek, u nichž se divák vyloženě těší na to, co všechno dovedou a jak budou v různých hereckých akcích vypadat. Dobře fungovala i živá a velmi přímá interakce jak s dětským, tak s dospělým publikem.

Při představení na Mateřince se technicky pokazilo vše, co mohlo. Princi Dřevomírovi upadla noha, Bystrozrakému vypadávalo jeho kouzelné oko, Širokému zase selhával jeho vnitřní vodosystém. Herci však všechny podobné lapálie dokázali vyřešit svými rychlými reakcemi, které se nesnažily nic zakrývat. Jejich energie byla pro představení naprosto zásadní a přes její sílu nepřebila loutky samotné. Možná že v některých chvílích bylo toho komentování a vystupování z postav trochu moc a pohádka se občas zdála zdlouhavá, na mém pozitivním dojmu to ale moc neubralo. Je skvělé, že ještě existují inscenace, které je možné s pár prostředky zahrát kdekoli, třeba pod širým nebem nebo v Klubu NDL.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Marta Hermannová, 22. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.