Loutkar.online
Toto není knihaFoto: Theatre De Spiegel

Mateřinka očima studentů KALD, den čtvrtý

Toto není kniha

Dva brýlatí pánové v zelených kombinézách hrají se spoustou výtvarně zajímavě vyvedených knih různých velikostí, v nichž jsou místo písmen abstraktní obrázky, grafiky a tvary. Jeden z nich víc hraje, druhý tvoří hudbu na různé klávesové, foukací a jiné nástroje za občasného použití elektroniky. Nemluví, vyjadřují se jen hudbou a pohybem, občas něco zabroukají nebo jednoslovně okomentují. Kromě 2D knih/papírů jsou ve hře ještě 3D objekty, zejména malá plastová ručka, která se opakovaně vrací a žertovně komunikuje se svým animátorem. Většinou akce vycházejí z obsahů stránek, které jsou zrovna otevřeny.

Dělají dojem, jako by lákali malé prozatímní nečtenáře do světa, do něhož se budou moct ponořit, až se naučí číst. Naznačují, co všechno se s knížkami dá dělat, co z nich můžeme dostat, máme-li vůli. Herci mezi sebou mají dobrou dynamiku, gagy jsou načasované, akce vhodně strukturované a vypointované. Oscilují mezi abstrakcí a konkrétnem, místy se hravost a žoviálnost blíží infantilitě, ale nikdy nepřekročí hranici k trapnosti. Představení není moc interaktivní (ač na fotkách v brožuře tak vypadá), což nevadí, protože dění je natolik záživné, že se děti během představení netetelí. Zlom přichází až ke konci, kdy dostanou vlastní dětské knížky, pak už soustředění stoprocentní být přestává. Ale myšlenka byla předána a pochopena, tvůrci se loučí a obecenstvo odchází se sytou porcí inspirace, co všechno dalšího se s knížkami dá dělat. Autorka textu se tímto s vámi loučí a jde si číst.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Markéta Labusová, 21. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.