Loutkar.online
Žluté modrá zelený, Naivní divadloFoto: Josef Ptáček

Mateřinka očima studentů KALD, den třetí

Žluté – modrá – zelený, Naivní divadlo Liberec

Jako zásadní přínos a možná i největší přednost inscenace Žluté – modrá – zelený vnímám snahu vymanit se ze zažité představy toho, jak má vypadat divadlo pro děti. Inscenace vychází z knížky Daniely Fischerové Duhové pohádky, která metaforicky popisuje vznik světa – života, krajiny, ale i základních projevů lidství. Na scéně je několik akvárií, které se tímto vším postupně fyzicky zaplňují, a to rukou tří jakýchsi čarodějů. Pomalu vznikající svět dokresluje videoprojekce na zadní stěně, která pomáhá dotvářet magickou atmosféru.

Po celou dobu představení jsem si kladla otázku, co viděné vyvolává v dětech. A možná ani ne tolik viděné (které na děti může přirozeně působit), jako slyšené. Jak už jsem zmínila, vznik světa je v literární předloze podáván metaforicky, a to proto, aby nasvěcoval konkrétní vrstvu, aby otevíral téma. Na příkladech přírodních dějů totiž vysvětluje velké hodnoty – co znamená soucit, důvěra a láska? Dalo by se říct, že je to taková alternativní dětská Bible, která logiku světa a harmonii přírody používá jako přirovnání k tomu, jak bychom se k sobě navzájem mohli chovat i my lidé.

Během vyprávění příběhu o světě, ve kterém všechno řídí počínání Slunce, v němž jsou třeba vítr, sníh i listí personifikované, jednou za čas zazní: „A tak vznikl soucit. A to je moc dobře, protože jinak by nás nikdo nepolitoval.“ Nejsem si jistá, jestli několik těchto zastavení dostatečně vyzní, jestli se celý smysl neztratí v řadě krásných obrazů, ve spoustě věcí, přírodnin, barev a světel. Výtvarná složka inscenace je velmi působivá a hravá, ale nevím, jestli dostatečně podporuje text. Určitě nejde proti němu, ale často ho neverbalizované akce přeruší na tak dlouhou dobu, že se ztratím v posloupnostech. Nemyslím si, že by byla inscenace pro děti příliš náročná svou formou. Ale podle mého názoru, který cílová skupina publika ještě umocňuje, si v kombinaci s tak složitým tématem ukrojila až moc velké sousto.

Marta Hermannová, 20. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.