Loutkar.online
Teatr Lalek DžungleFoto: Teatr Lalek

Festival Mateřinka nabídne představení pro batolata

Festival Mateřinka, jak už název napovídá, je určen především dětem předškolního věku z mateřských škol. Pro ně během festivalového týdne od 18. do 22. června 2019 zahraje svá představení 21 vybraných českých a zahraničních divadelních souborů.

Vedle této hlavní divácké kategorie se letos na festivalu objeví ve větším počtu také inscenace věnující se těm úplně nejmenším – batolatům. Na ně ve své tvorbě myslí i Naivní divadlo Liberec, které s velkým úspěchem již několik let uvádí představení O beránkovi, který spadl z nebe, k němuž v březnu tohoto roku přibylo neméně oblíbené Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!

Divadlo rozmanitostí VýletFoto: Divadlo rozmanitostí

Nyní, díky festivalu Mateřinka, mají rodiče jedinečnou šanci zhlédnout se svými dětmi další inscenace, které představují to nejlepší z tvorby pro děti od 1 roku do 3 let, a to v podání celkem pěti špičkových českých a evropských divadel. Slovo „zhlédnout“ by však bylo v tomto případě lépe nahradit příznačnějším „zažít“, neboť půjde o představení interaktivní, prožitková, s minimem slov, zato s maximem vjemů, která dětem přiblíží okolní svět skrze jejich smysly a prožitky. Divadelní jeviště se v tu chvíli promění v jednu velkou hernu, místo, kde dětská fantazie nezná hranic, kde je možné zkoumat, poznávat, cítit a prožívat.

Divadlo loutek Ostrava Bato a LatoFoto: Divadlo loutek Ostrava

Diváci mohou vybírat hned ze šesti takových inscenací. Ve středu se v Malém divadle představí Divadlo loutek Ostrava s inscenací Bato a Lato, týž den odpoledne zahraje opět dvakrát pražské Studio Damúza své něžné trashpunkové představení pro batolata s názvem Moment! Letošního festivalu se zúčastní také belgický Theater De Spiegel z Antverp, jehož dvě výjimečné produkce pro nejmenší Zvídavost a Toto není kniha můžete vidět ve čtvrtek 20. a v pátek 21. června na jevišti Naivního divadla a v prostorách Základní umělecké školy. V pátek odpoledne se společně s Divadlem rozmanitostí z Mostu vydáme na batolecí cestu z dětského pokojíčku až na konec světa, a to v rámci inscenace Výlet. Šňůru batolecích představení pak zakončí v sobotu 22. června polský Teatr Lalek z Wroclawi, který vás ve dvou dopoledních časech zavede do amazonského deštného pralesa, jenž se stal inspirací pro představení Džungle.

Theater De Spiegel ZvídavostFoto: Theater De Spiegel

Vstupenky na jednotlivé akce mohou diváci rezervovat na webových stránkách festivalu Mateřinka v sekci program nebo osobně na pokladně Naivního divadla. Všechna uvedená představení se vzhledem ke své specifičnosti odehrávají v komorních prostorách s omezenou kapacitou míst, přičemž s ohledem na plnohodnotný prožitek je nezbytné vždy respektovat uvedená věková doporučení.

Jana Pittnerová, 7. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.