Loutkar.online

Eva Strusková: Dodalovi/Průkopníci českého animovaného filmu

Dodalovi. Pod jednoduchý název knihy skryla doktorka Eva Strusková svou mnohaletou výzkumnou činnost věnující se prvopočátkům animovaného filmu u nás. Zájem soustředila na výtvarníka Karla Dodala a jeho dvě partnerky, Hermínu Týrlovou a Irenu Dodalovou, kteří ve dvacátých a třicátých letech 20. století stáli u zrodu a počátků tohoto filmového žánru.

Zachycuje učednická léta našeho němého animovaného filmu, kdy Dodal s manželkou Hermínou pracovali pro společnost Elekto Journal a osvojovali si technologické postupy. Jejich spolupráce je provázela i v dalších letech, kdy se Dodal oženil se svou druhou ženou Irenou, se kterou založili IRE-film, první pražské studio na výrobu animované tvorby. Zatímco Dodal s Týrlovou se výrazně inspirovali americkou groteskou, dramaturgické plány IRE-filmu poukazují na zájem o avantgardní a moderní evropský film. Autorka neopomíná ani na spojnici mezi českým loutkovým divadlem a rozvíjejícím se výtvarným filmem. V souvislosti s propagačním filmem Všudybylovo dobrodružství vzpomíná na spolupráci Dodalových s Josefem Skupou, který do snímku propůjčil postavu Hurvínka, a lehce zmiňuje počátky tvorby začínajícího animátora Jiřího Trnky. Publikace přibližuje rovněž nelehkou dobu druhé světové války (ukončení činnosti ateliéru, Karlovu emigraci do USA a Irenin pobyt v Terezíně), i složitou situaci ve společném exilu po mnohaletém odloučení. Závěr knihy se zamýšlí nad ambivalentní pozicí Dodalových v dějinách českého animovaného filmu, jejichž předválečná činnost byla vlivem protektorátu téměř zapomenuta. Neopominutelnou součástí knihy je také DVD, které obsahuje veškerou dohledanou filmovou produkci a související dokumentační materiál. Evě Struskové se podařilo vyčerpávajícím způsobem zaplnit dosud prázdné místo v historii animovaného žánru a přes odbornou hodnotu publikace se zároveň dokázala přiblížit lidským rovinám těchto tří „hrdinů“.

Nakladatelství AMU a Národní filmový archiv, Praha 2013

1. vydání, 360 stran, ISBN 978–80–7331–264–0

Magdalena Kodedová, 17. 6. 2013

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.