Loutkar.online

Strings Attached

Nápad uspořádat výstavu českých loutek v USA nosím v hlavě už od devadesátých let. V té době jsem začal přesouvat svou pozornost od ruské scénografie směrem k české. Po dvou úspěšných amerických výstavách, které se jmenovaly Metafora a ironie I a II, na nichž jsem spolupracoval s kurátorkou Helenou Albertovou, jsem napsal esej, v němž jsem se pokoušel objasnit některé z rysů, které jsem v české scénografii vypozoroval a které ji odlišovaly od produkce zbytku světa. Jedním z nich, který jsem popisoval dosti obšírně, byla nápadná spojitost mezi koncepty přicházejícími z českého loutkářství a českou scénografií 20. století.

Jedním ze scénografů, jejichž dílo bylo na výstavě i v knize zastoupeno, byl Petr Matásek. Na výstavě jsme měli jeho loutek a objektů hned několik, ale nejkrásnější z nich byla jeho Naděžda z Cirkusu Unikum (Drak, 1984). Tato loutka bez vodicích provázků byla určena pro otevřenou manipulaci; byla krásně vyřezaná a něžně vymalovaná. Po skončení výstavy Naděždu získal pro svou českou sbírku Teatrologický institut při Univerzitě státu Ohio. Petra pak tento institut na jaře 2006 pozval na jednotýdenní intenzivní workshop. Brzy na to jsem začal přemýšlet o možnosti uspořádat výstavu českých loutek, která by byla spojena s divadelním představením za účasti Petra Matáska.

Konečně na podzim 2008 Nannette Maciejunesová, ředitelka Muzea umění města Columbus, s tímto nápadem souhlasila a výstavu naplánovala na rok 2012. Vymyslel jsem pro ni název „Strings Attached“ (zhruba přeloženo „Spojeni provázky“), který je jednak otevřenou poctou tradici českých marionet, ale na druhou stranu také ironicky připomíná, že neviditelné provázky loutkáře pojí s mnoha jinými oblastmi, jako je animovaný film nebo divadelní práce s manekýny a objekty.

Realizace výstavy trvala o něco déle, než jsem očekával; měsíc po jejím otevření, v dubnu 2013, jsme pak spolu s Petrem Matáskem skutečně uvedli společné představení aPOEtheosis. Náš cíl představit americkému publiku klenoty českého loutkářství a práce českých alternativních umělců se letos na jaře v Columbusu ve státě Ohio zcela naplnil.

[tento článek vyšel tiskem v čísle 2/2013]

Joe Brandesky, 2. 5. 2013

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.