Loutkar.online
Nina MalíkováFoto: Tomáš Vodňanský

Významné zahraniční ocenění pro expertku na loutkové divadlo Ninu Malíkovou

Dramaturgyně, expertka na loutkové divadlo, emeritní šéfredaktorka časopisu Loutkář a předsedkyně českého střediska mezinárodní loutkářské unie UNIMA Nina Malíková získala 8. prosince 2021 na festivalu Tradičního a rituálního divadla v Teheránu cenu Jalala Sattariho za celoživotní přínos a službu divadlu.

Dalšími oceněnými je světoznámá německo-americká legenda loutkového divadla Peter Schumann a iránský dramatik Jamshid Malekpur.

Nina Malíková vystudovala Katedru dějin a teorie divadla na Filozofické fakultě UK v Praze a poté působila jako dramaturgyně v činohře v Hradci Králové a v Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). V současnosti působí jako předsedkyně českého střediska mezinárodní loutkářské unie UNIMA, jako pedagožka spolupracuje s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU a publikuje v řadě odborných časopisů, jako jsou Divadelní noviny, SAD a Divadelní revue. V letech 2000 až 2015 byla šéfredaktorkou časopisu Loutkář, nejstaršího odborného periodika na světě, se kterým dodnes spolupracuje.

Nina Malíková se dlouhodobě zasazovala a zasazuje o propagaci dobrého jména českého loutkářství ve světě a o uchování jeho paměti. Opakovaně působila v exekutivních funkcích Mezinárodní loutkářské unie UNIMA i jako prezidentka českého střediska této mezinárodní nevládní divadelní organizace přidružené k UNESCO. Kurátorsky se podílela na řadě výstav věnovaných historii i současnosti českého loutkového divadla a je spolautorkou úspěšné anglickojazyčné publikace Czech Puppet Theatre Yesterday and Today, kterou vydal Institut umění – Divadelní ústav, a řady textů o českém loutkovém divadle publikovaných v zahraničí. V neposlední řadě je Nina Malíková jednou z iniciátorek zápisu českého a slovenského loutkářství na seznam nehmotného dědictví UNESCO v roce 2016.

Ocenění je pojmenované po Jalalu Sattarim, významném iranologovi, mytologovi a spisovateli, který se celý život zajímal o vliv mýtů na lidskou psychiku. Na téma antropologie, mýtů a psychologie napsal přes 70 knih. V roce 2005 obdržel francouzský Řád čestné legie.

Cenu Jamala Sattariho založili organizátoři festivalu v roce 2011, aby ocenili významné mezinárodní osobnosti z oblasti kultury za jejich přínos v praktické i teoretické problematice performativních umění. Ocenění české umělkyně je velká pocta nejen pro ni, ale i pro Českou republiku a ukazuje sílu naší loutkařské tradice i přesah české divadelní tvorby ve světě“, vysvětluje tajemnice českého střediska UNIMA Mirka Potůčková.

Mirka Potůčková, 22. 12. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.