Loutkar.online

ADVENTNÍ ČAS PŘINESE DO DIVADLA LOUTEK PŘEDSTAVENÍ PRO CELOU RODINU.

Vánoční hra aneb O tom slavném narození – tak se jmenuje nejnovější inscenace, kterou pro své diváky připravilo Divadlo loutek Ostrava. Ve Vánoční hře, navazující na tradice lidových barokních her ze 17. až 19. století, se herci spolu s loutkami stávají vypravěči i hlavními aktéry známého příběhu.

Inscenace je určená pro rodiny s dětmi od 3 let a bude mít premiéru v pátek 10. prosince na Hlavní scéně. 

Ostravský autor Tomáš Vůjtek ve své Vánoční hře zcela současným jazykem navazuje na tradici lidových barokních her, které se inscenovaly na českém a moravském venkově zejména v průběhu 17. až 19. století. Biblický příběh o narození Ježíška je rozehrán velmi srozumitelně a vtipně na půdorysu souboje andělů s čerty. Peklo se všemožně snaží zabránit tomu, aby lidé poznali, kdo se jim to v Betlémě vlastně narodil. Všechny intriky čertů nakonec selžou a my si budeme moci v závěru zazpívat, že „…nám, nám narodil se“. Ostatně celá inscenace bude protkána známými koledami a také původními vánočními písničkami.

Vánoční hra, přináší několik vzájemně propojených, paralelních dějů. Začíná vyprávěním herců v roli opovědníků, kteří přišli divákům zahrát betlémský příběh.

Příběh o jezulátku, v němž nechybí pastýři, tři králové ani Herodes, je obohacen sporem mezi nebem a peklem, který vznikl pádem jednoho nabubřelého anděla mezi pekelníky. Pomsta, kterou v pekle chystá, se tak postupně propojuje s rozehranou dějovou linií o příchodu mesiáše, který má spasit hříšné lidstvo. Čerti se pokouší všemožnými prostředky situaci kolem Ježíškova narození zkomplikovat: klamou Josefa, znesnadňují Josefovi a Marii putování do Betléma, a dokonce sami sebe pasují do rolí rádců v Herodově paláci. Naštěstí Bůh spolu s anděly svaté rodině pomáhá, takže čerti nakonec nemají šanci. Všechno dobře dopadne, Ježíšek bude zachráněn a diváci se spolu s herci ocitnou u Betléma (a k tomu si můžou zazpívat i známé koledy).

Divadlo loutek Ostrava hraje repertoár s vánoční tematikou pravidelně již mnoho let. Text Tomáše Vůjtka upravil umělecký šéf divadla Václav Klemens, který je zároveň režisérem inscenace. Asistence režie se ujala dramaturgyně Tereza Agelová. Autorem výpravy podtrhující atmosféru tradičního lidového divadla, je Michal Hejmovský, hudbu vytvořil a nastudoval Vlastimil Ondruška.

Lucie Mičková, 10. 12. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.