Loutkar.online
Nekropolis logoFoto: archiv festivalu

Festival Nekropolis představí to nejlepší z evropského loutkářství i nezávislé world music

V termínu 13.–16. 11. 2021 proběhne v pražském Paláci Akropolis festival plný loutek, divadla a hudby.

O program se tradičně postará loutkář Matija Solce, skupina Fekete Seretlek, spolupořádající Studio Damúza a speciální hosté z Izraele, Jordánska, Itálie, Rakouska, Slovinska, a samozřejmě také z České republiky.

Velké hvězdy evropského loutkářství

Hlavním lákadlem letošního Nekropolis festivalu jsou zkušení matadoři evropské loutkářské scény Ariel Doron a Gianluca Di Matteo. Italský loutkář Gianluca Di Matteo představí v Akropoli jemné zamyšlení nad samotou a láskou s názvem Il caffé delle ombre o loutkáři, který ztrácí naplnění ve své práci. Izraelská hvězda nezávislé loutkářské scény Ariel Doron pak na festivalu předvede svoji úspěšnou a působivou loutkovou show Plastic Heroes, ve které hrají hlavní roli dětské hračky. „Ariel Doron exceloval na významných festivalech po celé Evropě a jsem ráda, že se nám i přes současnou situaci podařilo domluvit jeho vystoupení v Praze,“ doplňuje ředitelka pořádajícího Studia Damúza Zuzana Cajtlerová.

Loutkové novinky a mladá krev českého loutkářství

Kromě zkušených loutkářů a jejich divadelních hitů festival divákům nabídne také ochutnávky toho nejnovějšího z mladé tvorby. Studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU v Akropoli ukážou výsledek workshopu pod vedením loutkáře, herce a režiséra Matiji Solce v podobě inscenace DEMASK. Ten se svým souborem Teatro Matita navíc odehraje také intermediální kabaret The Hatchet. Umožní návštěvníkům festivalu nahlédnout do procesu vzniku inscenace EXIT souboru Fekete Seretlek, který budou diváci mít možnost vidět úplně poprvé. Chybět nebude ani výtvarně zvukový projekt Prefaby souborů Mir.theatre a Plata Company, který získal v sezoně 2019/2020 Cenu Divadelních novin.

Večerní program hudebníků z celého světa

Každý festivalový den bude zakončen večerním koncertem hudebníků a divadelníků z Rakouska a Slovinska. Návštěvníci festivalu uslyší slovinské Duo Zajtrk, jam session Oscara Anatoliho, Petry Onderuf a Claudie Schwab, Wild String Trio nebo unikátní hudební projekt Etno Histeria United – mezinárodní skupinu hudebníků, která jako základ pro svou tvorbu používá lidovou hudbu, ze které se rodí společná melodie. „Etno Histeria World Orchestra je projekt, který už skoro dvacet let tvoří celosvětovou komunitu čítající přes tisíc hudebníků, kteří se pokaždé setkají v jiné sestavě a na jiném místě, a vytváří tak nový unikátní repertoár,“ dodává hudební dramaturg festivalu Matija Solce.

Divadelní část festivalového programu letos proběhne v rámci mezinárodního projektu evropské spolupráce s názvem Puppets & Design, jehož cílem je přetvářet objekty každodenní potřeby v nástroje umožňující dialog. Toho dosahuje propojováním umělců z oblasti loutkového divadla s průmyslovými designéry, což oběma skupinám poskytuje inspiraci k novým tvůrčím přístupům a integraci nových uměleckých nebo technických prvků do praxe, což přispívá k rozšíření jejich cílových skupin. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Nekropolis 2021

13. – 16. 11. 2021 / Palác Akropolis

Fb událost

Vstupenky

Festival Nekropolis pořádá Palác Akropolis a Studio Damúza.

Více informací na www.palacakropolis.cz a www.damuza.cz

Daniel Brátka, 2. 11. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.