Loutkar.online
Přelet 31. ročníkFoto: archiv festivalu

Za dva týdny přeletíme 31. ročník festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem

Přehlídka českého loutkového divadla se uskuteční od 4. do 7. listopadu v prostorách Říše loutek a Divadla Minor.

Přelet nad loutkářským hnízdem je vrcholný festival, který nabízí průřez současnou tvorbu českého profesionálního a amatérského loutkového divadla. Na jeho konci je slavnostně předána putovní cena ERIK nejinspirativnější loutkářské inscenaci uvedené v uplynulé divadelní sezóně. Cenu vyhlašuje a předává České středisko UNIMA (Mezinárodní unie loutkářů) na základě hlasování divadelních odborníků a kritiků a nejde o cenu festivalu.

Divadelní program začíná ve čtvrtek 4. 11. 2021 v prostoru Říše loutek studentskými projekty, kterým každoročně dramaturgie festivalu umožňuje prezentovat to nejlepší z jejich klauzur profesionálům oboru. Tato dlouholetá spolupráce pomáhá jejich následnému uplatnění v praxi a zároveň udržuje aktivní dialog s nejnovějšími trendy. Inscenace Ryba na měsíci, Bajky, Sedmero krkavců, O jako Otesánek (pátek 5. 11. Divadlo Minor) a Din Opera (sobota 6.11. Divadlo Minor) jsou výsledkem tvorby stále ještě aktivně studujících herců, režisérů a scénografů. Následná diskuse mimo jiné otevře téma uplatnění studentů v loutkové praxi a práci nezávislých platforem jako Studio DAMÚZA nebo Drama Label, které se výrazně podílejí na poskytování produkčního zázemí mladým divadelníkům a ambiciózním projektům.

V pátek 5. 11. se festivalové dění přesune do Divadla Minor. Na velké scéně se budou prezentovat nejnovější inscenace statutárních divadel jako Do hajan (Divadlo DRAK), Jukebox a Lišák Renard (Naivní divadlo Liberec), Komodo (Divadlo Lampion) a završením festivalu bude inscenace pro starší věkovou kategorii Putování dobrého Hanse Bohma Evropou (Divadlo Alfa). Přelet nad loutkářským hnízdem nabízí divákům průřez loutkovou tvorbou, a proto vedle stálých loutkových divadel mapuje tvorbu nezávislých uskupení a menších divadel. Inscenace Prostě žába (Divadlo U staré herečky), Tři kouzelné dary (Loutky bez hranic), Bába-Jága (koprodukce Alfréd ve dvoře), Řeka a Ronja dcera loupežníka (Studio DAMÚZA), mikro divadlo pro sedm diváků Prefaby (Plata Company, mir. Theatre), Kde budeme bydlet (Vi.Tvor) nebo Zpověď bachaře (Divadlo Líšeň) ukazují, že nezávislá scéna se v Česku silně profiluje a rozrůstá.

V neposlední řadě je zásadní dramaturgickou linkou prezentace nejúspěšnějších inscenací z amatérské scény. Pedagožka, loutkoherečka, básnířka a výtvarnice Hana Voříšková přijede hned se dvěma projekty: Přesýpání a Haló chci ven. Dále se představí studentský soubor Convivium (ZUŠ F. A. Šporka, Jaroměř) s inscenací Hra o duši nebo meotarové sólo Černý kocour (Bažantova loutkářsá družina z Poniklé).

Jako každý rok nabízí Přelet nad loutkářským hnízdem pro rodiny s dětmi výtvarně-loutkové dílny. Letos to budou Stínodílna Divadla Líšeň, workshop zaměřený na výrobu loutek z přírodních materiálů scénografky Eriky Čičmanové a workshop zaměřený na výrobu talismanů.

Veřejné diskuse, které každý den uskuteční v BarLoutce Divadla Minor, se budou věnovat tématům jako: současné dramaturgické tendence a směřování loutkových divadel, umělecké reflexe a poslední festivalový den se otevře diskusní panel týkající se samotného Přeletu nad loutkářským hnízdem a jeho profilování v dalších letech. Moderování se ujme redaktorka časopisu Loutkář Ema Šlechtová. Cílem diskusí je nabídnout prostor pro otevřený dialog všech sfér loutkového divadla od tvůrců po teoretiky.

Pevně věříme, že letošní ročník bude připomínkou a demonstrací tuhého kořínku, které české loutkářství má. Přelet nad loutkářským hnízdem se snaží již 31. rokem připomínat, že loutkové divadlo není pouze zakonzervovaným kulturním dědictvím, ale neustále se rozvíjející uměleckou oblastí.

Přehlídku vyhlašuje České středisko UNIMA a pořádá Spolek pro vydávání časopisu Loutkář.

Ema Šlechtová, 26. 10. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.