Loutkar.online
minor Zachraňte č. 6Foto: Zbyněk Hrbata

Minor bude zachraňovat roboty

Divadlo Minor uvede v sobotu 2. října od 18:00 premiéru inscenace Zachraňte číslo 6!. Za „záchrannou akcí“ stojí tvůrčí tandem z Divadla Na Zábradlí Petr Erbes a Boris Jedinák. Na jevišti se představí mladá herecká posila Minoru – Michal Bednář, Eliáš Jeřábek, Štěpán Lustyk, Matěj Šíma a Ivo Sedláček. Poslední jmenovaný – mj. člen kapely Fekete Seretlek – je i autorem hudby k inscenaci.

Dobrodružný příběh sleduje cestu dvou vojenských robotů za svobodou. Poprvé se dostávají do města, otevírají se před nimi nové obzory a poznávají, jak příjemné je smát se a trochu si zadovádět…

„Téma umělé inteligence nás zajímá už delší dobu. Během studií na DAMU jsme udělali interaktivní hru, ve které musela skupina hráčů hádat, jestli autorem textu je umělá inteligence nebo lidský spisovatel a básník. A velice často se pletli. Taková krajní situace vede k otázkám, co je to vlastně umění, kdo je jeho autorem, co lidského nás na něm zajímá, co zvládne stroj lépe atd. Kdo ví, možná že kdybychom si nechali scénář k Zachraňte číslo 6! vygenerovat programem, vznikla by ještě lepší inscenace, “ říká Petr Erbes.

„K tématu robotů v armádě nás částečně přivedl i dopis 116 vědců volajících po zákazu vývoje autonomních zbraní. V dopise tento krok přirovnávají k třetí revoluci ve válčení – hned po vynálezu střelného prachu a atomových zbraní. Mnozí z nás jsme možná viděli záběry robotického psa od firmy Boston Dynamics, jak během lockdownu kontroluje rozestupy mezi lidmi. Zkoušení Zachraňte číslo 6! tak pro nás byla hra s vlastní představivostí, jak by mohl vypadat budoucí život na zemi, kdyby podobné hlasy, jakým je i tento dopis, zůstaly bez odezvy,“ dodává Boris Jedinák.

minor Zachraňte č. 6Foto: Zbyněk Hrbata

Loutková inscenace pro předškolní děti vznikla cíleně v mužském obsazení se záměrem nabídnout nejmladším minorským divákům jistou dávku „maskulinní energie“, její vyznění je ovšem velmi mírumilovné. Inscenace kombinuje živé herce a loutky, tzv. manekýny.

„Tvůrci inscenace Zachraňte číslo 6! zdařile naplňují koncept rodinného divadla, kdy dokáží zcela neinfantilně bavit malého diváka a zároveň pro dospělé nastolit etické téma současnosti – kde je hranice zodpovědnosti robotů za své skutky,“ říká Petra Zichová, dramaturgyně divadla Minor.

Informace o inscenaci

Veřejná generálka: 1. října 2021 v 9:30

Premiéra: 2. října 2021 v 18:00 na Malé scéně

Nejbližší reprízy: 16. října od 10:00 a 31. října od 10:00

Vstupenky jsou k dostání buď online na webu divadla nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:30 a 14:30–20:00; So–Ne 11:00–18:00)

Přístupné divákům od 9 let

Inscenační tým

Dramaturgie a režie: Petr Erbes a Boris Jedinák

Výprava: Klára Fleková a Jakub Šulík

Hudba: Ivo Sedláček

Hrají: Michal Bednář, Eliáš Jeřábek, Štěpán Lustyk, Ivo Sedláček, Matěj Šíma

Josef Horák, 30. 9. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.