Loutkar.online
Ronja Radost pozvánkaFoto: archiv divadla

Ronja v Radosti

Divadlo Radost uvádí zbrusu novou inscenaci Ronja, dcera loupežníka od švédské autorky dětských knih Astrid Lindgrenové, hra je určena dětem od 8 let. Na své si přijdou milovníci severských příběhů.

Ronja, dcera loupežníka je příběh o světě, rozlomeném na dvě nesmiřitelné poloviny, o znepřátelených rodinách, neschopných komunikace a vzájemného porozumění. Je to ale také příběh Ronji a Birka, kteří – ačkoliv jsou děti právě z oněch dvou nepřátelských rodin, jednají tomu nepřátelství a povýšenosti navzdory, učí se ohleduplnosti a respektu jednoho vůči druhému, poznávají zákonitosti a řád přírody a uvědomují si, že „člověk musí mít někoho vedle sebe, aby to vůbec vydržel“ (A. Lindgrenová). Poznávají a chápou nesmírnou hodnotu přátelství. Ronja i Birk nejen vycházejí z celé té dramatické situace s vědomím, že rozlomený svět je možné zase spojit. Jsou tedy daleko zralejší a vlastně i dospělejší, než jejich otcové.

K režijnímu nastudování byla přizván polský režisér Konrad Dworakowski, absolvent a v současnosti i odborný asistent na katedře loutkářského umění Divadelní akademie ve Varšavě, přednáší také na Akademii hudby v Lodži. V letech 2003–2005 byl uměleckým šéfem loutkového divadla Guliver ve Varšavě (Teatr Lalek Guliwer). Režíroval v loutkových i činoherních divadlech v Polsku i v zahraničí. Scénografie se ujala Martyna Dworakowska, která je autorkou scénografií i kostýmů pro desítky divadelních představení v Polsku a v České republice. Autorem scénické hudby je Piotr Klimek, hudební skladatel a pedagog. Vystudoval skladbu na Královské konzervatoři v Haagu a Akademii hudby v Poznani. Komponuje symfonickou, sborovou a elektronickou hudbu. Od roku 2017 je ředitelem Divadla animace (Teatr Animacii) v Poznani. Scénář napsal Jan Jankovský a texty písní Konrád Dworakowski a Pavel Trtílek.

Hlavní role hrají Mariana Kučíková (Ronja), Gabriel Kulíšek (Birk), Dalibor Dufek (Matis), Barbora Dobišarová (Lovisa) a další herci souboru Divadla Radost.

Premiéra: 1.10.2021

Zuzana Dubová, 29. 9. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.