Loutkar.online
Divadlo DRAK, Šípková RůženkaFoto: Divadlo DRAK

Divadlo Drak zazářilo na mezinárodních festivalech a přivezlo si několik ocenění

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech.

Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i ocenění za svůj výkon na 28th Children’s Theater Festival v srbské Subotici. Zároveň netradiční loutkovou grotesku Šípková Růženka ocenila porota Subotického festivalu Grand Prix pro nejlepší inscenaci.

Ještě před tím se představila Šípková Růženka na Mezinárodním festivalu DIVADLO v Plzni, kde sklidila vřelé divácké přijeti. „Precizní práci s loutkami a především výsostně komediální ztvárnění zlé sudičky“, ocenila i Kateřina Kykalová ve svém festivalovém zpravodajství pro web Divadelních novin a dále dodává: „Právě autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského, kteří díky ní opět obhájili svou právoplatnou pozici ve vedení předního loutkového divadla, mi totiž zachutnala nejvíce.“

„Nová ocenění nás velmi těší a jsou pro nás velkou motivací do další práce. Jsme rádi, že naše netradiční pojetí klasického pohádkového námětu jako maňáskové grotesky, která ve své vizuální podobě nese prvky steampunku, je sdělné a pozitivně přijímané jak napříč generacemi, tak i různými kulturami. Dvojí ocenění pro Jana Popelu za jeho výsostně loutkářské pojetí zlé sudičky mě pak těší dvojnásob. Potvrzuje jednak jeho mimořádný talent a umění a zároveň ukazuje to, co dlouhodobě deklarujeme: že se totiž stejně jako všechny předchozí generace tvůrců Divadla Drak hrdě hlásíme k tradicím českého loutkářství a svým autorským pojetím na ně chceme navazovat. Získané ceny jsou pak zároveň potvrzením, že české loutkové divadlo je fenoménem, který má i v současné době stále co nabídnout,“ uvádí ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Hradecké publikum se může těšit na další reprízu oceněné inscenace Šípková Růženka již 23. 10. od 16.00 hodin na Hlavní scéně Divadla Drak.

Martina Marková, 1. 10. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.