Loutkar.online
Divadlo DRAK, Do hajanFoto: Divadlo DRAK

DO HAJAN! Divadla DRAK


Divadlo DRAK na letošní Mateřince představilo také dětskou pohybovou inscenaci režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové s názvem Do hajan! Píše studentka scénografie na KALD DAMU Tereza Dostálová.

Jak název Do hajan! napovídá divák vstupuje do situace, kdy se rodičům – v tomto případě tátovi – nedaří zahnat děti do postele. První část inscenace příjemně plyne a celý sál dětí se směje, protože dva sourozenci sdílející jednu postel a jednu peřinu se snaží každý uzurpovat, co největší kus místa pro sebe. Kromě toho na scéně není nic, jen občasná spouštějící se lampička a bílo modré kreslené plátno po celé vertikále jeviště připomínající povlečení babiček. Celá scéna působí klidně a mírumilovně, tento pocit však zničí odchod otce a povedená choreografie herců soupeřících o peřinu a polštáře. Zhruba před polovinou inscenace dojde k nalezení baterky a v návaznosti na to i na stínohru. (Tato část mi připomněla theatergraph z Divadla D 34 E.F. Buriana.) Promítaná hlava požírá bratra a vyplivuje rozzuřeného otce nebo třeba velká stínová ruka přes polovinu jeviště vmačkává bratra do matrace. Následuje další dětská vlna smíchu, která je sama o sobě velice zábavná.

Divadlo DRAK, Do hajanFoto: Divadlo DRAK

To, co následovalo poté, mě již splývá v nekonečné množství úkonů, které vydrží dlouze sledovat jenom vytrvalý divák. Inscenace totiž nepřekypuje velkým ba dokonce žádným dějem. Sourozenci znova a znova zlobí tátu, na jeho rozkaz uléhají do postele, odevzdaně se nechávají přikrýt peřinou, pokoušejí se usnout – ale všechno marně. Ke konci se přebíhá od nápadu k nápadu. Herci zkoumají vnitřek polštáře, ve kterém je ukryta dlouhá látka připomínající moře či nebe. Bohužel, pro mě je v divadle takováto látka tisíckrát okoukaná. Poté si herci hrají s dalším záhadně objeveným světýlkem, lyžují z peřinové sjezdovky a všechno záhy opustí. Poetičnost navíc posléze střídá a ke konci úplně nahrazuje humor založený na bitkách a sourozenecké rivalitě. Tahle zdlouhavá situace končí totálním vyčerpáním otce i dětí a v neposlední řadě možná i trpělivosti diváků.

vložila:

Adéla Vondráková, 17. 6. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.