Loutkar.online
Polárka ProcesFoto: archiv divadla

Kafkův Proces v online předpremiéře Divadla Polárka

Divadlo Polárka za svými pro veřejnost zavřenými dveřmi nazkoušelo adaptaci Kafkova románu Proces. Plánovaná premiéra 31. října se v současné epidemiologické situaci uskutečnit nemůže, ale divadlo v jejím termínu uvede alespoň živý přenos.

V nebývale náročných podmínkách, včetně opakovaných karantén hereckého souboru, inscenaci pro Polárku vytvořil známý český režisér Filip Nuckolls.

Máte někdy pocit, že je váš život omezován nesmyslnými, nesrozumitelnými a chaotickými nařízeními? Vítejte ve světě Kafkova Procesu, díla, které možná znáte ze seznamů povinné literatury jako temnou a depresivní četbu. A nebo také ve světě černé grotesky, která snad nikdy nebyla tak aktuální, jako nyní. Proces je možná překvapivě komickou zprávou o bezvýchodném usilování člověka zmítaného byrokratickým peklem. S ironickým nadhledem Kafka popisuje marnost veškerého snažení o dobrání se smyslu svého zatčení, o nalezení logiky v rozhodování autoritativních institucí. Co je to Proces? A kdo z nás ho neprožívá?

Inscenace je určená nejen dospělým, ale také středoškolskému publiku. Může se tak stát nejen prostředkem, jak se seznámit s povinnou četbou k maturitě, ale hlavně by měla studentům nabourat často zavedenou představu o nedotknutelnosti a archaičnosti „klasiky“. Zdánlivě temný spisovatel Kafka se tu ukazuje jako komický autor, který přesně pojmenovává absurditu své i naší situace.

Bývalý šéf Činoherního studia z Ústí nad Labem a kmenový režisér pražského Spolku Kašpar z Divadla v Celetné Filip Nuckolls v Polárce režíruje již podruhé. Proces na repertoáru vystřídá Vnitřního nepřítele, inscenaci, která středoškolákům přibližuje problematiku extremismu. Stejně jako na Vnitřním nepříteli spolupracují na Procesu výtvarník Jan C. Löbl a hudebník Ondřej Švandrlík. Dramatizaci Kafkova textu pro Polárku napsal Vladimír Fanta, dramaturgem je „domácí“ Karolina Ondrová. V hlavní roli Josefa K. se představí nová posila hereckého souboru Petr Hanák.

V sobotu 31.10. bude před sedmou hodinou večerní na webu i facebooku divadla k dispozici odkaz na stream předpremiéry. Její záznam zde bude k vidění pouze do půlnoci téhož dne. Diváci, kteří chtějí divadlo podpořit či mu prostě symbolicky poděkovat za představení, si budou moci vybrat z několika cenově odstupňovaných kategorií virtuální vstupenky. Pomohou tak Divadlu Polárka přečkat těžké časy a po otevření nadále tvořit.

Franz Kafka: Proces

Režie Filip Nuckolls

Scénář Vladimír Fanta

Dramaturgie Karolina Ondrová

Výprava Jan C. Löbl

Hudba Ondřej Švandrlík

Pohybová spolupráce Jakub Cír

Asistent režie Kryštof Kotek

Online předpremiéra 31. října 2020 v Divadle Polárka

13+ pro diváky od třinácti let

Natálie Pelcová, 27. 10. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.