Loutkar.online
Ztroskotání lodi ItaliaFoto: archiv divadla

První inscenace Minoru bude Havelkovo Ztroskotání vzducholodi Italia

Divadlo Minor uvede ve čtvrtek 24. září 2020 od 18:00 premiéru inscenace Ztroskotání vzducholodi Italia (řízené generálem Nobilem při návratu ze severního pólu do základního tábora v Kings Bay 25. května 1928) režiséra Jiřího Havelky.

Dobrodružně laděná inscenace bude zkoumat proces přežití v extrémních podmínkách, kdy skupina mužů uvízla v Arktidě na ledové kře při nezdařeném návratu ze severního pólu. O hudbu se postará písničkář, rapper a hudebník Martin Tvrdý, který s kapelou Ememvoodoopöka získal cenu Anděl a za sólovou desku cenu hudební kritiky Apollo.

Příběh je inspirován expedicí italského generála, vzduchoplavce a objevitele Umberta Nobileho, který v roce 1928 vyplul se svou vzducholodí Italia na severní pól. Výprava bohužel skončila katastrofou, kdy při návratu ze severního pólu vzducholoď v bouři ztroskotala na ledové kře nedaleko Severovýchodní země, ostrova v Severním ledovém oceánu. Zajímavostí je, že jedním z trosečníků byl český radiolog a spisovatel František Běhounek, díky čemuž byla v tehdejším Československu tato událost velmi sledována.

„Hledali jsme námět, který by umožnil zkoumat chování lidí v situaci ohrožení života. Ztroskotání vzducholodi Italia splnilo zadání: silný příběh v působivých kulisách polárního světa. Právě v případě různých nehod či přírodních katastrof jsou lidé často nuceni dělat rozhodnutí, která rozhodují o jejich přežití. Zároveň se musí vyrovnat s únavou, bolestí, extrémním nepohodlím, nejistotou, materiální a lidskou ztrátou atd. To vše vytváří ohromný tlak na osobnost každého jedince,“ říká dramaturgyně Petra Zichová.

Inscenace je určená dětem od 9 let, ovšem lze předpokládat, že zaujme také dospělé publikum. Pozornost je zaměřena především na pobyt na kře s nedostatečným vybavením a s několika raněnými. Autory scénografie jsou čerství absolventi KALD DAMU Zuzana Sceranková a Mikoláš Zika. V inscenaci se představí minorští herci Bořek Joura, Jiří Kniha, Andrej Polák, Mikuláš Čížek, Gustav Hašek, Pavol Smolárik a Róbert Nižník.

Jan Horák, 22. 9. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.