Loutkar.online

K nedožitým 60. narozeninám Jana Borny

25. srpna 2020 by 60. narozeniny oslavil spoluzakladatel Divadla v Dlouhé režisér, básník a pedagog Jan Borna, který zemřel 16. ledna 2017. V Divadle v Dlouhé na něj vzpomeneme v neděli 20. září mimořádným, jednorázovým pořadem písní a básní z dvacítky inscenací, jež ve svém domovském divadle nastudoval.

Jana Bornu v těchto dnech připomíná také Česká televize, která do vysílání zařadila záznam inscenace Naši furianti, a Český rozhlas, který na stanici Vltava opakuje pětidílný vzpomínkový pořad Osudy Jana Borny.

Kmenový režisér a člen uměleckého vedení Divadla v Dlouhé Jan Borna patřil k nejvýznamnějším osobnostem současného českého divadla. Jeho inscenace byly do značné míry autorské, často si sám psal scénáře nebo výrazně adaptoval předlohu. Specializoval se na tvorbu pro děti a na rodinné divadlo pro všechny generace.

K jeho nejúspěšnějším inscenacím patřilo divadelní setkání s Petrem Skoumalem a jeho dětskými písničkami Kdyby prase mělo křídla, které se v Divadle v Dlouhé hrálo od jeho založení v roce 1996 až do roku 2013 a dosáhlo téměř 300 repríz. Legendární je také divadelní revue podle Malé vánoční povídky Ludvíka Aškenazyho Jak jsem se ztratil. Ta se stala nejlepší činoherní inscenací roku 2000 a mnoha ocenění na festivalech a ve výročních anketách se dočkali herci, výtvarníci i hudebníci, kteří se na vzniku této výjimečné inscenace podíleli. Stejně úspěšné jsou i Bornovy inscenace pro dospělé, zejména kabarety (Kabaret Vian-Cami, Kabaret Prévert-Bulis, Kabaret Kainar – Kainar) uváděné ve foyer Divadla v Dlouhé. Za Kabaret Prévert-Bulis získal Cenu Sazky a Divadelních novin.

Kromě divadelních textů psal Jan Borna také básně, v nakladatelství Větrné mlýny mu vyšly sbírky Malé prosby a Veselá čekárna, v nakladatelství Dybbuk Krajina nad parapetem, Na dosah, O lásce a o ničem a Psáno očima.

Jan Borna absolvoval obor Teorie kultury na FF UK (1983) a režii na DAMU (1988). Byl členem Volného spojení režisérů (1987–1990), režíroval v brněnském HaDivadle (1985–1986), loutkovém divadle DRAK (1989–1992), Realistickém divadle v Praze (1991–1992). V letech 1993–1996 byl uměleckým šéfem a režisérem Dejvického divadla. Spoluzakládal divadlo Vizita. V letech 1990–2010 vedl ateliér herectví na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Od roku 1996 byl režisérem a členem uměleckého vedení Divadla v Dlouhé. V roce 1992 Jan Borna onemocněl roztroušenou sklerózou, která mu čím dál, tím více ztěžovala život i práci. Přesto každý rok připravil novou a vždy zaznamenáníhodnou inscenaci.

K významným inscenacím Jana Borny patří zejména: Bajky o lišákovi a Hry pro děti a s dětmi (HaDivadlo), Ubu spoutaný a Kuřecí hlava (Volné spojení režisérů), Mystéria Buffa (DRAK), Velvyslanec (Realistické divadlo), Dobrodružství dona Quijota a Tango (Dejvické divadlo), Kabaret Vian-Cami, Jak jsem se ztratil, Kabaret Prévert-Bulis, Oněgin byl Rusák, Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách, U Hitlerů v kuchyni, Naši furianti, Kabaret Kainar – Kainar, O líné babičce a mnohé další (Divadlo v Dlouhé).

Za umělecký rozvoj divadla pro děti a mládež získal Cenu Českého střediska ASSITEJ a na rok se stal Králem dětského divadla (2002). Zároveň byl jedním z pětice nominovaných na světovou Cenu čestných prezidentů ASSITEJ (Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež)

Za režii inscenace Jak jsem se ztratil získal Cenu města Plzně na festivalu Skupova Plzeň 2002.

Za režii a scénář Kabaretu Prévert-Bulis získal Cenu Sazky a Divadelních novin (Událost sezony – Sázka na kvalitu) za sezonu 2004/05.

Za celoživotní umělecké zásluhy v oblasti divadla dostal Cenu Ministerstva kultury ČR (2008).

Za přínos komediálnímu žánru získal Cenu Genia smíchu na GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích (2014).

Karola Štěpánová, 24. 8. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.