Loutkar.online
Contitnuo MonstrumFoto: archiv divadla

MONSTRUM and here I am blind…

Sara Bocchini a Divadlo Continuo uvádí premiéru taneční inscenace Monstrum and here I am blind. Noční taneční rozjímání o tom, co se neodvažujeme vidět v denním světle. Premiéra se koná na Švestkovém Dvoře v Malovicích 22. února 2020 od 19 hodin.

Divadlo Continuo uvádí novou autorskou taneční inscenaci Sary Bocchini MONSTRUM and here I am blind. Zkoumá fenomén nespavosti a představ zobrazených ve snech. Dává věci do neobvyklých souvislostí. Odhaluje tělo v jeho zranitelnosti. Zkoumá hranice našeho vnímání. Dotazuje se na naše mínění o tom, „co je skutečné“. Ptá se, zda jsme připraveni se obětovat. Opravdu jsme?

Fenomén insomnie nevnímá autorka jen jako nemoc poruchy spánku. Nespavost je pro ni bránou pro vstup do říše toho, co se odehrává pod realitou – v rovině, které říkáme „podvědomí“, tedy něčeho nehmatatelného a přesto reálného, něčeho, co vyžaduje jiné, rozšířené vnímání. Jak se to, co považujeme za realitu, projeví v nejtemnější noční hodině? Co zůstává za blížícím se a postupujícím strachem, nadějí, rozčarováním, štěstím, smutkem? Jak dlouho jsme schopni snášet toto nahlédnutí do temnoty?

Proces vzniku projektu tak zahrnoval široký teoretický výzkum nejen fenoménu insomnie samotné, ale též výzkum procesů vnímání a jeho fungování. Od lékařské anamnézy až po insomnické zkušenosti spisovatelů, jako jsou Franz Kafka, Louis-Ferdinand Céline, Emil Cioran, od osobních insomnických zkušeností, až po vztah nespavosti, kapitalismu a nutkavosti, kterou popsal Jonathan Clary. Oblast podvědomí a snů zkoumají tvůrci v rámci základního odkazu na jungovskou teorii, ale berou v potaz i další inspirační zdroje, jako např. komiks Sandman od Naila Gaimana a Dylan Dog italského tvůrce Tiziana Sclavi.

V představení testujeme podvědomý přístup k dramaturgii a snažíme se znovu vyvolat neuchopitelnou logiku, kterou zažíváme během snění. Zdá se, že věci se náhle vynoří z chaotického magmatu, leží jedna vedle druhé a dožadují se zviditelnění. Pohyb tímto magmatem je proud vědomí, shluk fragmentů, neviditelná bytost, která neustále přetváří svou úroveň existence v čase a prostoru“, doplňuje autorka Sara Bocchini.

Autorský projekt MONSTRUM and here I am blind, členky souboru Divadla Continuo Sary Bocchini, je fyzické a taneční divadlo s minimalistickou scénou. Inscenaci doprovází živá hudba a originální kompozice zvuků, zvukových vln a vibrací. Ojedinělý světelný design vytvořil Jiří Šmirk , držitel dvou ocenění za světelný design tanečních inscenací v rámci České taneční platformy (2018 a 2019)

Tvůrčí tým:

Koncept, režie, masky: Sara Bocchini, hudba: Elia Moretti, Jakub Štourač, výtvarná spolupráce a kostýmy: Helena Štouračová, světelný design: Jiří Šmirk, produkce: Petr Hromek

Zuzana Bednarčiková, 14. 2. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.