Loutkar.online
Pohádky o mašinkách DLOFoto: Roman Polášek

Pohádky o mašinkách potěší nejmenší diváky

V pátek 24. ledna bude mít v Divadle loutek premiéru nová inscenace Pohádky o mašinkách, která je určena nejmenším dětem od 3 let.

Předlohou k inscenaci Pohádky o mašinkách byla stejnojmenná kniha Pavla Naumana, podle které byl natočen i známý večerníček. „Nejvyšší pan železničář touží mít největší lokomotivu na světě a černokněžník Zababa mu přání splní. Pýcha však předchází pád… Lokomotiva je tak veliká, že nemůže jezdit do zatáček, a tak je rozřezána a přemontována na několik menších mašinek. Protože se zrovna “narodily„, chovají se trochu jako malé děti. Zkoumají svět a zkoušejí, co všecko si mohou dovolit. Podobně jako v bajkách jsou zde na mašinkách předváděny některé nešvary, které jsou vlastní lidem.“ popisuje děj dramaturgyně Daniela Jirmanová.

Jevištní adaptace a režie se ujal slovenský režisér Šimon Spišák, který v Divadle loutek Ostrava režíruje poprvé. Na Slovensku dříve působil jako umělecký šéf Starého divadla v Nitře, později spoluzaložil nitranské Nové divadlo. Pravidelně režíruje v Žilině, Bratislavě, Bánské Bystrici, v Čechách naposledy v Divadle na cucky. Šimon Spišák je známý svým ne úplně konvenčním způsobem, kterým jeho inscenace vznikají. Ze začátku s herci pracuje bez pevného scénáře, ten se rodí až na základě improvizací a vychází z kolektivní práce všech zúčastněných. Scénu, kostýmy a loutky navrhl Karel Czech, který se Spišákem spolupracuje už od dob jejich studií na DAMU. Hudbu vytvořil Jindřich Čížek, dramaturgyní je Daniela Jirmanová. Hrají Karolína Hýsková, Lenka Pavlíčková, Richard Liberda, Marian Mazur a Petr Sedláček.

Premiéra proběhne 24. 1. v 17 hodin na hlavní scéně DLO. Půlhodinu před začátkem premiéry, tedy v 16:30, se ve foyer divadla uskuteční vernisáž výstavy plakátů k inscenacím DLO, které vznikly během posledních 5 let objektivem Romana Poláška.

Lucie Mičková, 23. 1. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.